Polonia & ESA

Polonia & ESA

Putem spune despre România că nu a stat cu mîinile în buzunare anul trecut, în ceea ce priveşte dezvoltarea spaţială. Să vedem însă şi ce au făcut vecinii, de exemplu polonezii.

1. Poland in ESA

Cu siguranţă treaba asta a fost cea mai importantă pe 2012 pentru polonezi, legat de spaţiu: au devenit membri ai Agenţiei Spaţiale Europene.

“Treaba” a durat câţiva ani, s-a lăsat cu eforturi, presiuni şi bla-bla-uri, din partea diferitor grupuri ştiinţifice, industriale şi politice, dar s-a lăsat cu finalizarea procesului de integrare. Cu finalizare fericită, că se putea şi altfel…

N-a fost uşor, iar un Gigi Hagi de-al lor ar fi putut spune că echipa poloneză şi-a dorit mai mult victoria, şi că s-a făcut bine ca să nu fie rău.

Guvernul a frecat menta vreo câteva luni, după ce s-a încheiat partea de negociere tehnică cu ESA, după care a devenit clar că ministerul polon de Finanţe se punea de curmezişul aderării la Agenţia Spaţială Europeană, pe motiv de costuri prea mari.

Asta cu ministerul a fost bună rău. Întotdeauna i-am apreciat pe polonezi. Chiar au balls…

Ca şi ripostă, s-a lăsat cu acţiuni publice de sprijin a aderării la ESA. Pariez că n-au adoptat modelul românesc de a da like-uri pe Facebook.. dar deh, ei ie poloneji şi nu ne comparăm cu istoria şi cultura lor, după cum nici lor nu li se spune că sunt ţigani.

Ziceam că s-a făcut bine ca să nu fie rău. Ei bine, s-a lăsat şi cu prezentarea unui “scenariu negativ” care trata ne-aderarea Poloniei la ESA, fapt care chiar a dus la facerea de bine, pentru evitarea răului.

Acţiunile de sprijin din partea oamenilor de rând au fost finalizate (cu succes, nu cu tristeaţă) pe 12 Iunie 2012.
În acea zi, Guvernul Poloniei a decis să accepte termenii negociaţi şi să intre în hora ESA.

După aia, în următoarele luni s-au făcut paşi importanţi: Consiliul ESA a acceptat intrarea Poloniei, s-au semnat hârtiile şi s-au schimbat între ele şi între ei, apoi camerele inferioară şi superioară ale parlamentului polonez au ratificat una-alta, bla-bla. Într-un final, Polonia a intrat.

Calitatea de membru a ESA deschide noi perspective Poloniei, pe ramura cu industria dar şi pe cea cu ştiinţa. Până la finalul anului 2017 vor cotiza la programul pregătitoriu, care va permite sectorului spaţial polonez să dezvolte propriile produse în servicii, care vor deveni parte a pieţei spaţiale europene. Minunat.

Mai mult decât atât, companiile poloneze şi institutele ştiinţifice vor concura pentru contractele ESA, primi sprijin din partea meseriaşilor şi vor stabili noi direcţii de dezvoltare pentru sectorul spaţial european, conform nevoilor regionale. Ah, câtă poezie.. Mai departe!

2. PW-Sat on orbit

Anul trecut a fost trimis pe orbită primul satelit polonez. PW-Sat a fost lansat cu ajutorul noii rachete europene Vega, pe 13 Februarie 2012.

PW-Sat are o importanţă deosebită, deoarece până acum Polonia a construit numai instrumente care erau instalate la bordul altor nave spaţiale. PW-Sat a fost integral proiectat şi construit în Polonia.

PW-Sat a fost construit la Warsaw University of Science and Technology (PW) de cptre Student’s Space Association and Student Space Engineering Group, cu sprijinul Centrului de Cercetare Spaţială.

În 2013, polonezii vor lansa alţi doi sateliţi: BRITE-PL Lem şi BRITE-PL Heweliusz.

3. BRITE-PL project

Lucrul la primul satelit ştiinţific polonez se apropie de sfârşit. Primul din cei doi, BRITE-PL Lem trebuia să fie lansat la sfârşitul lui 2012, dar din cauza unor motive nespecificate, lansarea a fost reprogramată pentru începutul anului 2013.

Oricum, proiectul BRITE-PL este o dovadă că Polonia poate proiecta şi construi sateliţi avansaţi.

4. A Polosih-German education satellite

Anul trecut, la ILA Berlin Air Show 2012, a fost anunţat un proiect polono-german pentru un satelit educaţional.

Proiectul va fi condus de către două universităţi tehnice poloneze şi două germane. Din partea Poloniei participî AGH University of Science and Technology din Krakov şi University of Technology din Lodz, coordonate de către Centru de Cercetare Spaţială, iar din partea germană, TU Berlin şi Wurzburg University, coordonate de către agenţia DLR.

Satelitul va fi compus din două părţi, care se vor separa în orbită şi vor deveni de fapt sateliţi independenţi.

După separare, cei doi sateliţi vor efectua o serie de zboruri în formaţie şi apropieri reciproce, fiind posibile şi andocări.

Data lansării nu este cunoscută încă.

5. Polish Space Industry Employer Association founded

Pe 31 Octombrie 2012 s-a înfiinţat Polish Space Industry Employer Association, organizaţie care va funcţiona ca reprezentant al companiilor care vor constitui industria spaţială poloneză.

6. SpaceUp

În Noiembrie anul trecut, s-a ţinut la Varşovia prima “Polish SpaceUp un-conference”, eveniment la care au luat parte peste 80 de persoane din diferite părţi ale Lumii.

7. Other developments

PTR (Polish Rocketry Association) a efectuat o serie de lansări de rachete în 2012, care au depăşit viteza sunetului şi care tind către viteze şi altitudini mai mari.

Sursa: Space Travel

– Iulian Iamandi –