MiG-29 bulgar

MiG-29 bulgar

Recunosc că din când în când regret retragerea avioanelor MiG-29 şi MiG-23. Când nu fac asta, încerc să înţeleg.

Atât, în ceea ce mă priveşte.

Acum, să vedem cum e situaţia de peste gârlă. Adică la aliaţii noştri bulgari.

Datorită preţurilor mărite, Bulgaria nu se va mai baza pe Rusia pentru mentenanţa avioanelor de vânătoare MiG-29 şi ar putea să cadă la o înţelegere cu Polonia – a anunţat ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nenchev, într-o declaraţie la televiziunea naţională bulgară.

Cunoaştem că şi aliaţii noştri bulgari încă utilizează avioane de luptă de provenineţă sovietică, după cum cunoaştem situaţia lor economică şi implicaţiile în situaţia militară, drept pentru care nu ne surprinde că pentru încă nişte ani Bulgaria va avea în dotare MiG-urile pentru care a plătit de-a lungul anilor contracte de mentenanţă şi modernizare către RSK MiG.

Din fericire, ne-am mişcat mai bine decât bulgarii şi vom avea înaintea lor mult necesarele avioane superioare dotării curente.

Nu am să dezvolt legat de noi. Mă ştiţi, doream Forţelor Aeriene Române dotarea cu avionul omnirol Rafale… care nici nu a trecut de prima listă de studiu – din motive pe care le înţeleg şi le accept. Despre F-16 prefer de cele mai multe dăţi să nu vorbesc, în primul rând pentru că am colegi de redacţie mult mai pe subiect.

Revenind la bulgari, comandantul Forţelor Aeriene, general-maior Roumen Radev, declara în Octombrie 2014 că mentenanţa avioanelor de producţie sovietică până în 2029 este aproape de preţul cu care s-ar achizişiona avioane de luptă noi din Occident.

Însă aproximările lui Radev se îndepărtează de suma totală reală, dat fiind faptul că preţurile mentenanţei în Rusia sunt crescute de către câteva firme ruseşti intermediare.

Prezentul contract cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29 expiră în Septembrie 2015, face ministrul bulgar deschiderea problemei, dând apoi vestea aproape bună cu negocierile care se poartă cu Polonia.

Acelaşi ministru a mai declarat luna aceasta că echipamentul pe care Bulgaria îl foloseşte în prezent nu este compatibil cu standardele NATO, dar că în condiţiile severei crize economice este evident că ar fi foarte dificil să se achiziţioneze echipament nou.

Ochei, oamenii se reorientează… şi se orientează. Polonia ar putea face treaba la preţ mai mic decât Rusia. Dar oare poate face treaba la fel ca Rusia? Aici e buba.

Dincolo de buba, ministrul Nenchev a anunţat că cel mai bine ar fi să fie cumpărate avioane de vânătoare noi şi că în primul trimestru al acestui an va efectua o vizită în Statele Unite ale Americii.

Dar, cum bani nu-s… buba rămâne.

Hm. Cam aşa am fi ajuns şi noi.

Sursa: Army Recognition

 

– Iulian Iamandi –