clasa Ula

clasa Ula

Polonia ar putea primi un submarin norvegian la mâna a doua din clasa Ula. Anunțul a fost făcut de către Generalul Adam Duda, șeful Inspectoratului pentru Armamente din cadrul Ministerului Polonez al Apărării.

Obiectivul final al afacerii îl reprezintă achiziția în comun de către marina poloneză și cea norvegiană a unei noi generații de submarine, Norvegia fiind dispusă să cedeze Poloniei în acest context un submarin din clasa Ula.

Potrivit generalului polonez, negocierile sunt în derulare și ar fi destul de avansate. Cerințele celor două forțe navale pentru noua clasă de submarine sunt până la acest moment convergente, atât polonezii cât și norvegienii fiindt interesați în primul rând de utilizarea unor tehnologii mature.

Ministerul norvegian al Apărării își propune să semneze un contract pentru achiziția de submarine până în anul 2020, iar în intervalul 2020-2030 să aibă loc livrarea acestora.

Forțele Navale Poloneze își propun prin Programul Orka să achiziționeze trei submarine noi, dintre care două să fie livrate până în anul 2022, iar al treilea la orizontul anului 2030.

Submarinele din clasa Ula au fost construite în perioada 1987-1992 într-un număr de şase exemplare, de către un consorțiu din care au făcut parte compania norvegiană Kongsberg și compania germană Thyssen Nordseewerke.

Navele au o lungime de 59 metri, un deplasament maxim de 1.140 de tone, o viteză maximă la suprafață de 11 noduri, viteza în imersiune de 20 de noduri, iar o raza de acțiune este de 5.000 de mile marine. Submarinele au un echipaj format din 21 de oameni şi sunt considerate unele dintre cele mai silențioase submarine din lume.

In prezent Polonia dispune de o flotă compusă din 5 submarine, dintre care 4 submarine ex-norvegiene din clasa Kobben construite în anii ’60, care au fost donate Poloniei de către Norvegia la începutul anilor 2000, dar care datorită vechimii necesită înlocuirea. Acestora li se adaugă un submarin de proveniență sovietică din clasa Killo, ORP Orzel (al treilea submarin din istoria Marinei Poloneze care poartă acest nume) construit în 1986.

sursa: Defence24

– David Victor –