f-16d

Incepând din 2015 Forțele Aeriene Poloneze ar putea începe modernizarea flotei de avioane F-16 C/D, modernizare care va include instalarea de noi echipamente, upgrade-uri software, noi calculatoare de misiune și echiparea cu rachetele AGM-158 JASSM, interesant este că în urmă cu 3 ani se discuta chiar de o echipare a Falcon-urilor poloneze, românești și bulgărești(avioane potențiale în cazul ultimelor două state), cu radare AESA.

Rachetele  AGM-158 JASSM vor contribui la realizarea unei capabilități de ripostă și descurajare a Armatei Poloneze, capabilitate ce va fi completată de un număr de rachete sol-sol cu rază medie de acțiune și posibila echipare a viitoarei flote de submarine poloneze cu rachete de croazieră.

Dotarea cu sisteme de rachete sol-sol cu rază medie de acțiune face parte din „Programul Regina” de modernizare a Artileriei Poloneze, raza acțiune a acestora va fi de 300 Km, urmând, se pare, să fie o versiune a sistemului HOMAR, un divizion ar putea fi echipat cu 16-24 de lansatoare.

Marina Poloneză își propune în cadrul „Programului Orka” achiziția în următorii 15 ani a unui număr de 3 submarine ce ar putea fi echipate cu rachete de croazieră, fie imediat după achiziție fie într-o fază ulterioară.

Dotarea cu submarine capabile să lanseze rachete de croazieră este unul dintre cele mai controversate programe de modernizare a Armatei Poloneze, ridicându-se semne de întrebare asupra capacității Poloniei de a susține un astfel de program și a necesității sale reale, unele surse vorbind deja de o revizuire în sensul renunțării la capacitatea de lansare a rachetelor de croazieră sau chiar o posibilă abandonare a întregului program de dotare cu submarine.

In pofida acestor dileme concernul francez, DCNS și grupul industrial MARS Polish Shipyard & Offshore au semnat o înțelegere pentru promovarea și construcția de submarine Scorpene în Polonia, evident doar în cazul în care Polonia va cumpăra submarinele Scorpene.

Cu ocazia târgului de armament MSPO 2014, DCNS a prezentat o ofertă pentru submarine care include printre altele posibilitatea livrării unui pachet de rachete de croazieră cu raza de 1.000 Km.

Pentru modernizarea forțelor aeriene se mai are în vedere reluarea programului de dotare cu avioane de realimentare în zbor(program suspendat în 2008), prin  achiziția a 4 „cisterne zburătoare” Boeing KC-46, achiziție ce ar putea constitui primul succes la export al avionului.

– David Victor –