Terestre

Polonia a prelungit contractul pentru AMV Patria & co.

Rosomak

Rosomak

Intru in pendulare daca ma intreb “a fost buna achiztia de Piranha?”, insa de polonezi sunt sigur ca le e bine cu Rosomak.

Iaca, fostii nostri vecini au semnat recent un contract cu finlandezii de la Patria Land Systems pentru extinderea productiei pana in 2023 si mai ales pentru producerea mai multor blindate AMV.

Contractul original fusese semnat in 2003 si expira anul acesta. Noua intelegere permite producerea, vanzarea si modernizarea, precum si modificarea vehiculelor blindate AMV, cu drepturi suplimentare pentru mentenanta si reperatii pana in anul 2052.

“It’s a good deal for the Polish and the Ministry of Defence,”

A declarat Adam Janik, CEO la WZM Military Mechanical Plant, Polonia, dupa semnarea contractului.

Si chiar il credem pe cuvant.

Markku Bollmann, Vice President of Patria Land Systems, a declarat la randul sau ca este foarte multumit de negocieri si de intelegerile rezultate:

“Our goal is to not only continue, but also to further develop the project. The agreement is also important for Patria, for generating new jobs.”

Sursa: Defense World

N-am sa zic ca Piranha nu ne-a prins bine… Da, este un transportor blindat superior TAB-urilor din dotarea curenta a Armatei Romaniei.

Sper doar sa nu ajungem sa le retragem la un moment dat. Asa… din diverse motive.

 

– Iulian Iamandi –

 

17 Comments

 • Da nu spun ca noua Piranha ne-au prins rau dar in buna traditie unii au luat licenta si noi mu,mu offset…..unde-i ofset-ul la Piranha?! Ne poate lumina cineva?
  Aaaaaaaaaaaaaaaaa o fi ca si cu avioanele lasati-ne ca sa ne pregatim pentru generatia viitoare de TBT-uri!

  • pai asta nu trebuia sa fie cu offset?
   daca la 30 piranii nu au fost in stare sa faca offsetul la 12 avioane chele pe un miliard?
   faceau 24 verine ptr trenurile de aterizare la 5sute mii bucata ?…pe hartie , ca sa dea offset’u
   sau ,mai bine ,nu faceam noi ptr noi si cu noi si cu ceva de pe la strainezi(componente),niste iar 99 soim,asa mai cu motorul ala vechi refacut la standardul ala mai nou,mai cu niste comenzi cu un fly by wire ieftin ,cu un sistem hidraulic ptr comenzi,vreo prindere pe la cabina care nu functiona bine refacuta ,asa imbunatatit pe ici pe colo cat sa prinda 900 in loc de 880 si cate un flaps ,eleron din compozite si mai comandam in ritm de 2 pe an,inlocuind pe alea vechi pana la o flota de vreo 24,fara sa vreau sa fac din el un trainer care sa se bata cu su 27
   si mai prindeam un contract ptr ei ptr a mai face niste componente metalice ptr altii ,niste constructii metalice civile
   si din astea mai asa ,mai departate ptr noi le luam “de pe raft”,poate cu ceva antene facute pe aici,si reviziile periodice ,daca vor sa le faca ai nostri
   ca noi nu o sa mai facem noi ,nici macar cu offset
   tbt-urile, tot noi dadeam cu caramida in aia ai nostri,lasa ca luam o licenta ca sa platim inginerii altora ca noi avem lacatusi si sudori destui
   dar ,oare nu e mai importanta industria high tech decat construitul de borduri ,sau ce naiba lacatusul nu stie cu cata forta aplicata pe cm 2 trebuie sa invarta cheia ca sa nu depaseasca cuplul de strangere si arhitectul e doar un tampit ce da cu mistria in perete

   • @ Nico – offset-ul putea fi facut si in industria civila, nu neaparat in cea militara, faza este ca din cate nu stiu eu/stiu eu nu am citit niciunde de offset. Deci?! S-a semnat un contract din start prost?
    Suntem asa de imbecili ca stat incat sa nu stim sa facem management-ul unui program de offset?
    Indolenta?
    Neseriozitate a aparatului de stat?
    Toate la un loc? Aici este intrebarea!

 • Eu zic sa mai luam un batalion de Piranha 3C, sa retragem B33 Zimbru (dam vehiculele la moldoveni) iar restul blindatelor TAB-77,71 le inlocuim cu TBT. E mai economic sa platesti mentenanta la 62 de bucati decat la 31 pe termen lung, in plus Piranha exte extrem de interoperabil cu aliatii.

  • @ George Visan – intai sa vedem de ce s-au luat 31, si nu 40 sau 42 sau 50 de bucati…care a fost logica din spatele numarului de 31 de bucati.
   Piranha nimic de zis foarte bun la intrarea in dotarea noastra acum au trecut vreo 5 ani de la achizitie, s-au facut la alte blindate imbunatatiri, s-a castigat experianta in teatrele de operatini din Afganistan.
   Este de vazut in cat timp o sa putem renunta la TAB 77,71 si B 33 Zimbru.
   Eu vad destul de sumbru viitorul dotarii MApN-ului.

    • Da George ai vazut ce a declarat generalul de la Craiova ca asa a fost facut contractul de rau incat au fost averizati ca daca le folosesc in Afganistan o sa piarda garantia.
     Foarte intelept lucrat ca si contractul asta nou cu F 16 MLU….

     • Ala de fapt spunea ca nu avea sensul sa le trimita ca nu avea contract de mentenanta. Te doare fix la basca ca pierzi garantia la Piranha in Afganistan daca il asiguri.

   • 31 de bucati cred ca erau numarul necesar echiparii unui prim batalion, urmand sa fie continuat cu alte loturi de Piranhii(cel mai probabil intr-un ritm de 1 batalion/30 bucati pe an).

 • Legat de Piranha si cat de buna sau prosta a fost achizitia lor, pana la ele noi neam de neam-ul nostru nu am vazut asa ceva si inclin sa cred ca multi ani de acum incolo nu vom vedea un APC la nivelul lui, cu toate bubele Piranhiilor si TBT-ul nostru cu tot, ca erau poate alte blindate mai bune, alta discutie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: