Ministerul polonez al Apărării a anunțat lista scurtă de ofertanți pentru programul Orka, program de achiziție a submarinelor care vor înlocui bătrânele submarine clasa Koben.

ORP Kondor, submarin clasa Koben

ORP Kondor, submarin clasa Koben

Cei trei ofertanți sunt din Germania, Suedia și Franța.

Contructorul francez Naval Group propune submarine tip Scorpene înarmate cu rachete de croazieră MdCN (Missile de Croisiere Naval) produse de către concernul european MBDA.

Nemții de la Thyssen Krupp Marine Systems ofertează cu submarine Type 212 Common Design (CD), submarine care vor fi construite pentru marinele Norvegiei și Germaniei.

Suedezii de la Saab propun submarinele tip A26, un proiect utilizat la construcția noilor submarine suedeze.

Ministerul polonez al Apărării a anunțat însă că pe lângă specificațiile militare ale proiectelor ofertate, vor juca un rol important în procesul de selecție și factori care țin de nivelul transferului de tehnologie, autonomia rachetelor de croazieră și integrarea în industria Poloniei.

După ce va fi selectată oferta câștigătoare, se așteaptă ca livrarea submarinelor noi să înceapă între anii 2024 și 2026.

Brava la ei!

Pentru că, în ceea ce privește arma submarinelor, oficialii români dacă nu mint – schimb pe schimb cu un submarin nuclear american… – pur și simplu omit să spună adevărul: submarinul românesc Delfinul nu mai are nici o șansă de revitalizare și, aici este motivul dureros, trebuie să achiziționăm alt submarin.

Minim să achiziționăm alt submarin, căci nevoia este de trei – patru submarine!

Iulian Iamandi