F-16 polonez

F-16 polonez

Vesti bune pentru noi!

Polonezii renunta la ideea de a cumpara si moderniza F-16 A/B aflate in uz.

Potrivit lui Bartosz Kownacki, adjunctul ministrului apararii, institutia pe care o reprezinta ar lua in calcul, mentru modernizarea Fortelor Aeriene, achizitia de F-35 Lightning II sau a unor versiuni noi de F-16.

Kownacki a declarat in fata Comisiei pentru aparare a Parlamentului Poloniei ca s-a renuntat la planul anterior de a achizitiona avioane F-16A/B aflate in uz din cauza costului substantial pe care l-ar implica aducerea la zi a celulelor respective…

…veste nu tocmai buna pentru noi; dar sa privim jumatatea plina a paharului: la AMARG vor ramane disponibile aproximativ 90 de F-16A/B, deci am avea de unde alege.

Revenind la polonezi:

Pe 22 Martie, Kownacki a declarat in fata Comisiei parlamentare:“Trebuie sa gandim pasii urmatori pentru ca, pe langa avioanele F-16, mai avem si avioane Su-22 si MiG-29 care vor trebui inlocuite. Trebuie sa ne gandim la pasii urmatori, la ce ar trebui facut in acest domeniu peste cativa ani. Despre avioanele F-16 si F-35, pot spune ca purtam discutii referitor la tipul ce va fi selectat.”

Proiectul de achizitie se refera la planul polonezilor de a inlocui avioanele de provenienta sovietica (Su-22 si MiG-29) cu un nou model de avion fabricat de unul dinre aliatii din NATO. La momentul actual Fortele Aeriene ale Poloniei opereaza 48 F-16C/D Block 52+, 32 de interceptori MiG-29 si 18 aviane de asalt Su-22.

Pentru anul acesta guvernul a planificat alocarea pentru aparare a unui buget de 37.7 miliarde de zloti (cam 9.5 miliarde de dolari). Din acest buget 10.2 miliarde de zloti sunt alocate cheltuielilor de capital.
Via:
DefenseNews
Marius Constantin