Geopolitica

Polonejii vor scutul lor, de data asta intr-o cooperare cu franco-germanii

Cam aşa arată cerul pe deasupra unora. Bine, eu l-aş fi făcut mai ciocolatiu…

Polonia doreşte o cooperare cu Franţa şi Germania pentru crearea unui sistem anti-rachetă propriu, a declarat ministrul apărării Tomasz Siemoniak:

“We want it [creation of the missile defense system] to happen in cooperation with France, Germany and other our allies. NATO welcomes the initiatives of the countries to build up their joint defense capabilities. This is so-called smart defense,”

Ministrul a estimat că sistemul defensiv anti-rachetă polonez va costa pe la vreo 3 – 6 miliarde de dolari.

Ceva mai îndărăpt, luna asta totuşi, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a spus la rândul său că Varşovia are nevoie de propriul scut care să fie parte a sistemului anti-rachetă al NATO, dimpreună cu elementele European Missile Defense care vor fi desfăşurate pe teritoriul polonez în viitorii ani.

Sursa: RIA Novosti

Ehe, dom’ ministru şi, desigur, dom’ preşedinte, voi măcar vă puteţi permite dorinţe din astea aproape fanteziste.

Voi, polonejii, se pare că v-aţi trezit şi aţi realizat vorba lui Boribum, pe forumul Semper Fidelis, că bazele astea americane sunt un fel de închiriere de teren în extravilan.

Nimic mai mult.

Şi aţi mai remarcat că sunteţi şi suntem buni doar ca şi valori de negociat, soarta putând deveni ciocolatie la o adică, mai ales la o schimbare de preşedinte american.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

6 Comments

  • Ideea polonezilor de a avea propria defensiva antiracheta este foarte buna.Polonezii nu vor sa depinda de cineva,vor sa detina controlul deplin asupra instalatiilor defensive, asa ca nu trateaza cu superficialitate acest subiect, fiind perfect constienti ca in ultimii ani, SUA este cel mai interesata de Extremul Orient, si cu cat trece timpul, americanii arata tot mai putin interes fata de Europa.Nu acelasi lucru se poate spune despre Franta si Germania mai ales, vecina Poloniei, pentru care Polonia reprezinta un stat tampon fata de Rusia si Ucraina.Cele doua tari sunt direct interesate pe termen lung ca Polonia sa poata fi capabila sa opreasca un ipotetic atac militar din est.
    Romania ,datorita politicienilor sai, a fost si este o prostituata care se inclina dupa cum bate vantul politic in regiune, stare de fapt cunoscuta de toti.
    Ce bine ar fi ca Romania sa isi poata asigura singura, inclusiv protectia spatiului aerian, impotriva oricarui agresor sau vector folosit.

  • Bravo lor!
    Dupa mine, cele 2 scuturi nu au aceeasi destinatie, deci si Romania ar avea nevoie de o abordare similara, chiar daca cel american va fi desfasurat la noi. In plus, noi am avea capacitatea de decizie pe al nostru, pe cand la cel american decizia poate fi de a sacrifica tinte din Romania in schimbul unor tinte mai importante aflate in Europa Occidentala.

  • Prioritatea zero pentru Romania ar fi sa se doteze cu baterii de rachete sol-aer, de joasa, medie si mare altitudine.Posibil si cu alte statii radar de ultima generatie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: