MiG-21 LanceR "327", Baza Aeriana 86

Politia aeriana cu MiG-21 LanceR “327”, Baza Aeriana 86

Politia Aeriana, serviciul de lupta pe timp de pace al Fortelor Aeriene Romane a fost abordata de cateva ori pe fondul discutiilor bilaterale ce au avut loc la Bruxelles, cu ocazia Reuniunii ministrilor apararii din statele membre ale NATO.

Astfel, subiectul a fost abordat de ministrul apararii Mihnea Motoc in discutiile cu omologii sai polonez, Antoni Macierewicz si respectiv bulgar, Nikolai Nankov Nencev.

Pe parcursul intalnirii Motoc – Macierewicz, cei doi ministri au convenit intensificarea dialogului si cooperarii bilaterale în domeniile instruirii, exercitiilor si misiunilor de politie aeriana. In context, ministrul roman a adresat multumiri partii poloneze pentru viitoarea contributie la misiunile de politie aeriana ale NATO din zona sudica a flancului estic, anuntata în cursul zilei (miercuri 10 Februarie).

Joi, 11 Februarie, cu prilejul intalnirii Motoc – Nancev, a avut loc un schimb de opinii asupra principalelor evolutii referitoare la securitatea din regiunea extinsa a Mării Negre, precum si cooperarea in asigurarea misiunii comune de politie aeriana, partea bulgara informand cu privire la adoptarea cadrului juridic adecvat.

Politia Aeriana…

… este executata de către Fortele Aeriene Române cu aparate MiG-21 LanceR, iar în viitor şi cu mai performantele avioane multirol F-16 Falcon.

Odata cu intensificarea actiunilor VVS in bazinul Marii Negre numarul decolarilor QRA a crescut  comparativ cu anii trecuti.

Pilotii Flotilei 86, dislocati pe baza aeriană Mihail Kogălniceanu asigura SLPA (suveranitatea Spatiului Aerian National) şi cooperează cu forţele aeriene ale ţărilor membre NATO.

Marius Constantin