IAR-330 Puma L portdrapel parada 2013

IAR-330 Puma L portdrapel parada 2013

In eventualitatea in care Airbus Helicopters va alege să producă elicoptere Super Puma în România, acesta ar putea prelua o suprafață de 15.000 mp în Parcul Aerospațial de la Ghimbav din care hala de producție va reprezenta 8.500 mp.

Strategia Airbus Helicopters vizează o creștere a producției de elicoptere Super Puma Mk1 de la 8 la 19 bucăți pe an, prin scăderea prețului și o promovare mai intensă.

Investiția se va derula prin firma Vadstena SRL și va avea 3 faze

In prima etapă urmând să fie realizată linia de asamblare finală a elicopterului civil Super Puma Mk1, proiectarea și asigurarea aeronavigabilității va fi în sarcina Airbus Helicopters, iar Vadstena SRL va fi responsabilă cu contractarea motoarelor, cablajelor, structurii, trenului de aterizare samd.Susținerea post livrare va fi asigurată pentru flota existentă de elicoptere de către Airbus iar pentru clienții viitori de Vadstena.

A doua etapă va presupune producerea la Brașov a unei versiuni militare , realizarea unei versiuni alungite a variantei C1e a elicopterului și creșterea numărului de componente ce vor fi cumpărate din România.

In a treia etapă proiectera și asigurarea aeronavigabilității va fi asigurată de către Vadstena, elicopterul civil va obtine un Certificat de Tip Românesc, numărul de componente ce vor fi cumpărate din România urmând să crească, structura elicopterului va fi fabricată de către TAI-Turcia. Susținerea întregii flote de elicoptere Super Puma Mk1 va fi preluată de către Vadstena.

Airbus Helicopters va lua o decizie în privința acestui proiect în luna Iulie, în cazul în care va fi aleasă România, în perioada 2014-2015 vor incepe amenajările necesare fabricației elicopterelor AS 332 C1e, școlarizarea personalului, construcția halelor, pentru ca în 2017 să iasă de pe liniile de montaj primul elicopter AS 332 C1e, în 2018 va ieși de pe liniile de montaj primul elicopter militar Super Puma și versiunea alungită a acestuia.

In perioada 2015-2016 elicopterele Super Puma Mk1 vor fi produse doar de către Airbus Helicopters, între 2017-2018 vor fi vândute elicoptere produse atât pe linia Airbus Helicopters cât și în România iar din 2019 acest tip de elicopter va fi produs doar în România.

Sursa: bzb.ro