F-16, BSDA 2012

F-16, BSDA 2012

Nu mi-a fost dat să întâlnesc încă regrete româneşti pe motivul necumpărării vreunei legături de F-16 de la dezmembrări. Încă. În schimb, taman la capătiul lumii, în Brazilia, miroase a lacrimi şi a remuşcături.

În 2002, Guvernul S.U.A. a oferit o opţiune Forţelor Aeriene Braziliene: 12 F-16A şi B legate coadă de cozi cu alte şapte F-16 ale Royal Dutch Air Force. Adică, din alea olandeze.

Avioanele aveau în medie cam 2700 ore de zbor, iar trecerea printr-un program IRAN (Inspect and Repair As Necessary) ar creşte viaţa celulelor la 4000 de ore.

Propunerea includea şi înlocuirea motoarelor cu unele noi tip P & W F100-220E. Radarele ar fi fost APG-66 şi majoritatea sistemelor de comunicaţii şi navigaţie ar fi fost înlocuite cu altele noi.

Însă, o modernizare în genul MLU nu era inclusă. Putea fi contractată ulterior.

Chiar ar fi fost posibilă modernizarea avionicii pentru compatibilizarea cu avioanele F-5M.

Se estima că în 18 luni avioanele şi echipajele ar fi ajuns la IOC (Initial Operational Capability).

Pachetul de 19 avioane era evaluat (valoarea momentului respectiv) la 122 milioane de dolari şi ar fi fost o alternativă mult mai ieftină decât cele 700 de milioane de dolari estimate pentru achiziţia a 12 avioane pentru GDA (Group Air Defense) cum se dorea în programul FX.

Dar, dacă Forţele Aeriene Braziliene ar fi cumpărat avioanele aşa cum erau (fără îmbunătăţirile menţionate mai sus), costul ar fi fost de numai 95 de milioane.

Trei ani mai târziu, programul FX a fost anulat iar pentru înlocuirea avioanelor Mirage III din GDA au fost comandate 12 Mirage 2000B/C la mâna a doua pentru 60 de milioane de euro în starea în care au fost găsite. Acestei sume s-au adăugat alte 20 de milioane cheltuite pe armament, echipamente şi suport.

Este evident faptul că nimeni nu a prevăzut la acel moment anularea programului FX şi a continuării acestuia, F-X2, însă comparând cele două oferte… cea aleasă a conţinut mai puţine avioane la un preţ mai mare.

Şi, de încheiere, brazilienii se întreabă: oare dacă ar fi fost aleasă oferta americană, ar mai fi trebuit ca până la finalul lui 2013 să înlocuiască acele F-16 aşa cum trebuie să procedeze cu Mirage-urile 2000?

Sursa: Poder Aereo

 

– Iulian Iamandi –