Nu mi-a fost dat să întâlnesc încă regrete româneşti pe motivul necumpărării vreunei legături de F-16 de la dezmembrări. Încă. În schimb, taman la capătiul lumii, în Brazilia, miroase a lacrimi şi a remuşcături.
În 2002, Guvernul S.U.A. a oferit o opţiune Forţelor Aeriene Braziliene: 12 F-16A şi B legate coadă de cozi cu alte şapte F-16 ale Royal Dutch Air Force. Adică, din alea olandeze.
Avioanele aveau în medie cam 2700 ore de zbor, iar trecerea printr-un program IRAN (Inspect and Repair As Necessary) ar creşte viaţa celulelor la 4000 de ore.
Propunerea includea şi înlocuirea motoarelor cu unele noi tip P & W F100-220E. Radarele ar fi fost APG-66 şi majoritatea sistemelor de comunicaţii şi navigaţie ar fi fost înlocuite cu altele noi.
Însă, o modernizare în genul MLU nu era inclusă. Putea fi contractată ulterior.
Chiar ar fi fost posibilă modernizarea avionicii pentru compatibilizarea cu avioanele F-5M.
Se estima că în 18 luni avioanele şi echipajele ar fi ajuns la IOC (Initial Operational Capability).
Pachetul de 19 avioane era evaluat (valoarea momentului respectiv) la 122 milioane de dolari şi ar fi fost o alternativă mult mai ieftină decât cele 700 de milioane de dolari estimate pentru achiziţia a 12 avioane pentru GDA (Group Air Defense) cum se dorea în programul FX.
Dar, dacă Forţele Aeriene Braziliene ar fi cumpărat avioanele aşa cum erau (fără îmbunătăţirile menţionate mai sus), costul ar fi fost de numai 95 de milioane.
Trei ani mai târziu, programul FX a fost anulat iar pentru înlocuirea avioanelor Mirage III din GDA au fost comandate 12 Mirage 2000B/C la mâna a doua pentru 60 de milioane de euro în starea în care au fost găsite. Acestei sume s-au adăugat alte 20 de milioane cheltuite pe armament, echipamente şi suport.
Este evident faptul că nimeni nu a prevăzut la acel moment anularea programului FX şi a continuării acestuia, F-X2, însă comparând cele două oferte… cea aleasă a conţinut mai puţine avioane la un preţ mai mare.
Şi, de încheiere, brazilienii se întreabă: oare dacă ar fi fost aleasă oferta americană, ar mai fi trebuit ca până la finalul lui 2013 să înlocuiască acele F-16 aşa cum trebuie să procedeze cu Mirage-urile 2000?
Sursa: Poder Aereo
– Iulian Iamandi –
Sa cumpere aparate Grippen cu offset si sa isi stearga lacrimile de crocodil..
Brazilia sa cumpere Gripen? E imensa si trebuie sa emane putere. SuperBug sau Rafale, nu Gripen. Gripen este pentru tarile mici care se tem si vor sa faca gestul de a avea avioane de lupta moderne.
Iar suedezii nu pot concura la offset si transfer de tehnologie cu ce le pot oferi americanii si francezii.
Africa de Sud nu e chiar mica si nici chiar foarte fricoasa.., totusi foloseste cu succes Grippen.
Insa probabil ca ai dreptate si Rafale ar fi mai potrivit impotriva aparatelor SU30MK2 ale Venezuelei.
Altfel, Grippen nu ar fi o alegere chiar foarte rea nici pentru Brazilia.
Romania daca ar fi cumparat Mirage 2000 ca si Brazilia ar fi regretat acum? Hai sa punem si asa problema.
Cele 12 Mirage, cu un radar RDI S 5.2 C, superior F-16 propuse în 2005, si cu posibilitatea de a trage rachete Mica, nu au fost cumpàrate în “starea în care s-au gàsit, ci au fost revizuite.
Plata s-a fàcut pe 15 ani.
Pentru prelungirea întretinerii s-ar mai cheltui 4 milioane de dolari pe an, de la sfârsitul lui decembrie 2013, adicà cele 40 de milioane suplimentare cerute pentru F-16 ar acoperi contractul de întretinere pe 10 ani.
Problema este motorul, fiindcà actualul M53 al lui Snecma nu intrà în M2000 RDI fàrà modificàri de structurà.
Pe de altà parte, India ar fi interesatà sà cumpere celule d M2000, fiindcà avionul nu se mai fabricà si ea are piese pentru revizie.
Nu cred cà a fost o afacere proastà pentru brazilieni.
Nota (nu am reusit sà dau de articol, chiar dupà mai multe pagini de “Poder Aereo”)
In original articolul se numeste “Se arrependimento matasse…”
http://translate.google.ro/translate?hl=en&sl=pt&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.aereo.jor.br%2F
Sper ca linkul asta sa mearga.
Daca nu merge nici de data asta, introdu sus la Busca F-16 si da un search. Este al doilea articol care are poza cu F-16.
Si eu cred ca Brazilia a facut o afacere foarte buna de stop gap cu cele 12 Mirage 2000, nu au de ce sa se planga, ii invit ca tot is frati de o limba sa cumpare 12 F 16 MLU portugheze ca sa vada ce ieftin o sa iasa cu business-ul asta.
Noi am fi prostii satului daca nu am accepta ca cu 100 de milioane de euro/dolari sa nu cumparam 12 Mirage 2000 asa cum si-au cumaprat brazilienii.
Care este diferenta de gabarit a motoarelor?
pai romania de ce sa plinga dupa f 16?
ca noua ni sa propus 24 f 16 la 1.2 mild dolari
iar lor li sa propus 19 f 16 la 122 mil dolari deci de 10 ori mai ieftine
nou ni sa propus 12 f 16 sh la 600 mil dolari
lor li sa prpus 12 mirage 200 la 100 mil dolari
iarasi matematica ne spune ca noua nu are de ce sa ne para rau daca renuntam la f 16
daca luam si noi 100 de f 16 la 1 miliard dolari era ceva
dar asa nu ms
america sa se duca in p….
Americanii au oferit 24 F-16 GRATIS. La ce se foloseau cele 1.2 mlrd gasesti pe blog.
pentru ca noi suntem slugile usa; si in loc sa fim platiti pt ca sugem, tot noi sa platim beneficiul de a fi sclavvi licuriciului..
sa se duca in p…. ..grippen rullez, app voi stiti ce face mami brazilia, mami brazilia pe langa sa zicem 200 de avioane de vnatoare gen 3-4 >.. folosesc in prostie sute de Embraer EMB 314 Super Tucano , oameni ganditi.. ..http://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_Super_Tucano
Cri, nu sari gardul. Atentie la limbaj.
scuze
Ar trebuie sa luam exemplu de la Brazilia si sa facem tot posibilul pentru a obtine cat au obtinut si ei din contracte si chiar fara sa semneze: transfer de tehnologii si offset la greu!
Ai dreptate Corbule. In Brazilia sunt conducatori carora le pasa de tara lor spre deosebire de cei de la noi, pe care nu-i pot numi romani, carora le pasa doar de buzunarele lor…