Aviaţie

Plange Brazilia dupa oferta cu F-16 uzate, dupa ce a ales Mirage 2000B/C?

F-16, BSDA 2012

F-16, BSDA 2012

Nu mi-a fost dat să întâlnesc încă regrete româneşti pe motivul necumpărării vreunei legături de F-16 de la dezmembrări. Încă. În schimb, taman la capătiul lumii, în Brazilia, miroase a lacrimi şi a remuşcături.

În 2002, Guvernul S.U.A. a oferit o opţiune Forţelor Aeriene Braziliene: 12 F-16A şi B legate coadă de cozi cu alte şapte F-16 ale Royal Dutch Air Force. Adică, din alea olandeze.

Avioanele aveau în medie cam 2700 ore de zbor, iar trecerea printr-un program IRAN (Inspect and Repair As Necessary) ar creşte viaţa celulelor la 4000 de ore.

Propunerea includea şi înlocuirea motoarelor cu unele noi tip P & W F100-220E. Radarele ar fi fost APG-66 şi majoritatea sistemelor de comunicaţii şi navigaţie ar fi fost înlocuite cu altele noi.

Însă, o modernizare în genul MLU nu era inclusă. Putea fi contractată ulterior.

Chiar ar fi fost posibilă modernizarea avionicii pentru compatibilizarea cu avioanele F-5M.

Se estima că în 18 luni avioanele şi echipajele ar fi ajuns la IOC (Initial Operational Capability).

Pachetul de 19 avioane era evaluat (valoarea momentului respectiv) la 122 milioane de dolari şi ar fi fost o alternativă mult mai ieftină decât cele 700 de milioane de dolari estimate pentru achiziţia a 12 avioane pentru GDA (Group Air Defense) cum se dorea în programul FX.

Dar, dacă Forţele Aeriene Braziliene ar fi cumpărat avioanele aşa cum erau (fără îmbunătăţirile menţionate mai sus), costul ar fi fost de numai 95 de milioane.

Trei ani mai târziu, programul FX a fost anulat iar pentru înlocuirea avioanelor Mirage III din GDA au fost comandate 12 Mirage 2000B/C la mâna a doua pentru 60 de milioane de euro în starea în care au fost găsite. Acestei sume s-au adăugat alte 20 de milioane cheltuite pe armament, echipamente şi suport.

Este evident faptul că nimeni nu a prevăzut la acel moment anularea programului FX şi a continuării acestuia, F-X2, însă comparând cele două oferte… cea aleasă a conţinut mai puţine avioane la un preţ mai mare.

Şi, de încheiere, brazilienii se întreabă: oare dacă ar fi fost aleasă oferta americană, ar mai fi trebuit ca până la finalul lui 2013 să înlocuiască acele F-16 aşa cum trebuie să procedeze cu Mirage-urile 2000?

Sursa: Poder Aereo

 

– Iulian Iamandi –

16 Comments

  • Brazilia sa cumpere Gripen? E imensa si trebuie sa emane putere. SuperBug sau Rafale, nu Gripen. Gripen este pentru tarile mici care se tem si vor sa faca gestul de a avea avioane de lupta moderne.

   Iar suedezii nu pot concura la offset si transfer de tehnologie cu ce le pot oferi americanii si francezii.

   • Africa de Sud nu e chiar mica si nici chiar foarte fricoasa.., totusi foloseste cu succes Grippen.
    Insa probabil ca ai dreptate si Rafale ar fi mai potrivit impotriva aparatelor SU30MK2 ale Venezuelei.
    Altfel, Grippen nu ar fi o alegere chiar foarte rea nici pentru Brazilia.

 • Cele 12 Mirage, cu un radar RDI S 5.2 C, superior F-16 propuse în 2005, si cu posibilitatea de a trage rachete Mica, nu au fost cumpàrate în “starea în care s-au gàsit, ci au fost revizuite.

  Plata s-a fàcut pe 15 ani.

  Pentru prelungirea întretinerii s-ar mai cheltui 4 milioane de dolari pe an, de la sfârsitul lui decembrie 2013, adicà cele 40 de milioane suplimentare cerute pentru F-16 ar acoperi contractul de întretinere pe 10 ani.

  Problema este motorul, fiindcà actualul M53 al lui Snecma nu intrà în M2000 RDI fàrà modificàri de structurà.

  Pe de altà parte, India ar fi interesatà sà cumpere celule d M2000, fiindcà avionul nu se mai fabricà si ea are piese pentru revizie.

  Nu cred cà a fost o afacere proastà pentru brazilieni.

  Nota (nu am reusit sà dau de articol, chiar dupà mai multe pagini de “Poder Aereo”)

 • pai romania de ce sa plinga dupa f 16?
  ca noua ni sa propus 24 f 16 la 1.2 mild dolari
  iar lor li sa propus 19 f 16 la 122 mil dolari deci de 10 ori mai ieftine
  nou ni sa propus 12 f 16 sh la 600 mil dolari
  lor li sa prpus 12 mirage 200 la 100 mil dolari
  iarasi matematica ne spune ca noua nu are de ce sa ne para rau daca renuntam la f 16
  daca luam si noi 100 de f 16 la 1 miliard dolari era ceva
  dar asa nu ms
  america sa se duca in p….

 • Ar trebuie sa luam exemplu de la Brazilia si sa facem tot posibilul pentru a obtine cat au obtinut si ei din contracte si chiar fara sa semneze: transfer de tehnologii si offset la greu!

 • Ai dreptate Corbule. In Brazilia sunt conducatori carora le pasa de tara lor spre deosebire de cei de la noi, pe care nu-i pot numi romani, carora le pasa doar de buzunarele lor…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: