MiG-105-11, prototipul vehicolului spatial reutilizabil sovietic

Marti a incetat din viata, la varsta de 83 de ani, unul dintre cei mai vestiti piloti de incercare ai URSS. Timp de mai bine de 30 de ani, destinul lui Piotr Maksimovici Ostapenko a fost legat de cel al OKB MiG.

“One of our country’s oldest test pilots passed away on April 8.All his life Pyotr Maksimovich Ostapenko was inseparably connected with national and world aviation. His contribution as a test pilot to the development of world aviation was priceless,” declara MiG intr-un comunicat de presa.

Ostapenko a participat activ la testarea a peste 64 versiuni de avioane printre care MiG-21, MiG-23, MiG-25, MiG-27, MiG-29 si MiG-31. De asemenea a participat la programul de testare a primului vehicul spatial reutilizabil proiectat in URSS, EPOS (Idelyie 105.11). A zburat peste 5000 ore ca pilot de incercare, a facut peste 10000 de aterizari, a fost detinatorul recordurilor mondiale absolute de altitudine si viteza obtinute la bordul Ye-166 si MiG-25.

A fost premiat cu tofeul international de aviatie De Lavaux, in 1963, a fost decorat cu titlul de Eoru al Uniunii Sovietice si numeroase alte distinctii.

R.I.P.

 

Sursa:
RIA