Geopolitica Marină

Piese de sah noi pe tabla Marii Negre: USS Truxtun si K-300P Bastion

Bastion misunand prin Crimeea

Bastion misunand prin Crimeea

Stiri pe neverificatelea, arata cu degetul spre Marina Rusiei care desfasoara in pozitii sisteme costiere anti-nava tip Bastion ca si raspuns la trimiterea de catre SUA in Marea Neagra a distrugatorului USS Truxtun (DDG-103) apartinand clasei Arleigh Burke.

Truxtun este singura nava militara americana prezenta in Marea Neagra, dupa ce fregata FFG-50 USS Taylor a trecut prin Bosfor indreptandu-se catre Marea Mediterana.

USS Taylor, fregata din clasa O.H. Perry, a fost trimisa in Marea Neagra inainte de Olimpiada de la Soci, impreuna cu nava-comandant a Flotei a VI-a a US Navy, USS Mount Whitney.

Cele doua nave militare ar fi trebuit sa ajute la evacuarea atletilor americani si a spectatorilor in cazul unui atac terorist in perioada Olimpiadei de Iarna.

Dar, in timpul vizitarii portului turcesc Samsun, fregata USS Taylor si-a avariat elicea. Dupa cateva zile, nava americana a plecat remorcata catre portul Souda din Insula Creta pentru reparatii.

USS Taylor

USS Taylor

Sincer sa fiu, am crezut ca e… vorba japonezilor, maskirovka. Sau poate chiar a fost.

Asa… ma gandeam ca USS Taylor este “cuiul lui Pepelea”, lasat in urma in Marea Neagra, printr-o metoda de ocolire a conventiei de la Montreaux – sincer, nu am numarat zilele trecute de la intrarea in Marea cea Mare a fregatei americane, dar ca si mutare de sah… era o treaba.

USS Taylor

USS Taylor FFG-50

In imaginea de mai sus, USS Taylor este trasa de remorcherul Coastal Voyager. Remorcherul Kurtaran 1 asista gata sa actioneze daca nava derapeaza de pupa.

Fara sa se opinteasca la tras, nava TCSG-90 apartinand garzii de coasta face serviciul de siguranta si escorta prin stramtori.

DDG-103 USS Truxtun

DDG-103 USS Truxtun

Intorcandu-ne la distrugatorul Truxtun, US Navy a comuincat ca aceasta nava va efectua in Marea Neagra exercitii comune cu fortele navale ale Bulgariei si Romaniaei.

Anticipasem.

“În cadrul vizitei efectuate în Statele Unite ale Americii în luna octombrie 2013, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a adresat o invitaţie secretarului apărării, Charles Timothy Hagel, de a efectua o vizită în România. Detaliile posibilei vizite vor fi stabilite pe cale diplomatică şi vor fi comunicate oficial.”

Sa mai prindem si zambila asta in buchet, plus inca una ca sa nu fie cu sot:

România și Ucraina își vor notifica, cel puțin cu 42 de zile înaintea începerii, activitățile militare pe care le desfășoară în zonele de frontieră, se arată în acordul privind măsuri de creștere a încrederii și securității semnat luni la Kiev de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și de omologul său ucrainean, Andrii Descița.

Potrivit acordului remis de MAE, România și Ucraina vor trimite câte doi observatori la activitățile militare notificabile, cu excepția celor care nu au o durată mai mare de 48 de ore.

În ceea ce privește Insula Șerpilor, Ucraina se obligă să nu dețină și să nu amplaseze armamente ofensive (tancuri, avioane, elicoptere de luptă) pe Insula Șerpilor.

Totodată, Ucraina și România au dreptul să efectueze anual câte o inspecție în zona de frontieră și o vizită de evaluare la o unitate militară pentru a examina activitățile și pregătirea în acea unitate.

Acordul se aplică unei zone care cuprinde în România nordul județelor Maramureș, Suceava, Botoșani și Tulcea și estul județului Galați iar în Ucraina, sudul raioanelor de la frontiera de nord a României și zona dintre Dunăre și Limanul Nistrului.

Acordul este încheiat pe o perioadă de 5 ani, care se prelungește automat pe noi perioade de un an.

Intorcandu-ne de-abinelea la Truxtun, acesta se va supune termenului de 21 de zile…

Asadar, timp de 21 de zile “vom” avea un distrugator Arleigh Burke de partea noastra a gardului.

Yakhont-Bastion-TELs

Yakhont-Bastion-TELs

Pe motiv de Tuxtrun, rusii au deplasat catre pozitii in zona Sevastopolului sisteme anti-nava Bastion in noaptea dintre 8 spre 9 Martie.

K-300P Bastion-P utilizeaza rachete hipersonice de croaziera P-800 Yakhont (SS-N-26) anti-nava pe lansatoare mobile TEL. Rachetele pot lovi tinte aflate la o distanta de 300 de kilometri.

De final, sa ne gandim un pic…

Vor incerca americanii sa elibereze Crimeea?

Nu. Fuse si se duse.

Va fi USS Truxtun o nava spargatoare de blocada? Adica… se va auzi pe distrugatorul american “ţine şpringu’!” pe langa vreun cheu unde-s trase navele militare ucrainiene in Sevastopol?

Henţ! Rusii inca nu au declarat zona de exclusivitate. Inca.

Va intra Truxtun in raza de actiune a rachetelor Yakhont de pe sistemele de coasta Bastion?

Sistemele Bastion sunt apa de ploaie pe langa rachetele Bazalt in ceea ce priveste raza de actiune.  Vorbesc de crucisatorul Moskva.

Ar putea fi USS Truxtun nucleul unei grupari navale ad-hoc care sa angajeze lupta cu rusii?

Da, dar ar fi pacat.

Si atunci la ce e bun Truxtun asta, acum si aici?

Truxtun este un alt cui al lui Pepelea, care 21 de zile va tine umbrela deasupra MK.

 

– Iulian Iamandi –

Surse:

Defense-Update

Turkish Navy

AGERPRESS

Air Power Australia

Military Informant

32 Comments

 • Piesele de sah s-ar putea sa se adune. Cf. BBC, NATO va trimite avioane de recunoastere in Polonia si Romania. Interesant de vazut ce tip si cui vor apartine. Deocamdata se pare ca e vorba de AWACS.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-26521311
  Si probabil avioanele de recunoastere vor avea si vanatoare sau ECM in stand-by pt protectie.

  • Ma gandesc ca ar fi costisitor sa aduca pe zona F-16 de la Aviano si sa le tina in aer, la indemana AWACS-urilor care patruleaza pe ruta Ciulnita-Tandarei-Faurei. Zic, cu realimentari si numai pe cer.

   Vecinii si prietenii maghiari n-au cu ce sa isi alapteze in aer Grifonii.

   Pe aici, facem treaba cu cateva MiG-21 LanceR si MiG-29 de-ale bulgarilor?

   Mai bine ma opresc, inainte sa scriu intrebari.

   Sa fim optimisti: experienta asta va conta mult pentru noi.

  • aia se prea poate sa vina awacs ca a adus tovarasul bastioane in zona
   daca trage careva – teoretic awacs detecteaza primul
   si alea cateva secunde la viteza cu care zboara scula lui tovarasul putin sunt chiar vitale

 • – cele trei instalatii de lansare (deci un complex) au fost fotografiate in sevastopol, cel putin asa zic rusii.

  – este in mod vadit o actiune demonstrativa (una dintre componentele maskirovka). intr-o situatie “pe bune” un asemenea complex nu ar tranzita un oras nici macar noaptea, ar folosi drumuri secundare.

  – e posibil sa fie pur si simplu trei instalatii/clone concepute sa semene in exterior cu unele reale, e greu de spus din fotografii, nici macar presiunea cauciucurilor nu e un indiciu.

  • Ori, ar putea fi pe bune si folosite pentru presiune pe flota ucrainiana ca sa ridice steagul alb.

   Iar in caz de confruntare navala, ar da bine la viitoarele targuri militare ca cei de la marketing din Rosoboronexport sa aiba trecute in portofoliile sistemelor Bastion & Yakhont cateva nave militare distruse.

   • zero sanse sa fie marketing. nu cred ca e vb nici de presiune pe flota ucraineana, nu te duci sa vanezi funrici cu barosu.

  • Eu cred ca sunt reale! Poligonul de incercare a sistemelor BASTION sunt in largul peninsulei Kerch. La doi pasi! …

   https://www.youtube.com/watch?v=GbPFEpJSRT8

   tot langa Azov chiar la granita cu Crimeea, la Feodosia sunt si bateriile “BAL” de rachete antinava Kh35! Nu cred ca crimlenii ar trebui sa se teama de un atac de pe mare sau de vre-un distrugator USNAVY… Mai degraba tot maidanezii sunt pericolul pana la urma..

 • Sunt in stare sa pun pariu ca nava americana USS Truxtun va fi schimbata de alta nava americana din aceeasi clasa Aerleigh Burke.
  Rolul sau este protectia aeroportului Mihail Kogalnicenu pe care noi nu prea o putem face asta in cazul in care se nasolesc lucrurile prin zona.
  Rachetele alea nu sunt o mutare chiar degeaba, Yakhont-urile sunt mai precise si probabil au pattern-uri mult imbunatatite de atac asupra navelor in compartie cu Bazalt-urile crucisatorului Moskva.
  De aici si mutarea NATO cu AWACS-urile.
  Nu imi explic de ce s-au mutat doar in Polonia 12 – F 16, aici probabil ca este chestie de lobby la care noi nu ne prea pricepem sau este o chestie mult mai fina care sa ne aduca aminte ca atat noi cat si bulgarii mai trebuia sa achizitionam si ceva multiroluri nu doar cele 12 portugheze.
  Crimeea cred ca toti se gandesc ca de facto este ruseasca si se gandesc acum doar cum sa minimizeze pierderile Ukrainei si nimic mai mult.

  • @marius fenchea: sau intr-un razboi al nervilor sau razboi rece local de genul “hai sa vedem cine cheltuie mai mult pe inarmare inainte sa dea faliment”. Probabil dupa cele 12 F-16 din Polonia vor urma si alte chestii. Dureaza pana faci un “military build-up” atat dpdv politic si economic cat si tehnic. Oricum, Romania probabil va trebui sa puna osul la treaba in domeniu mult mai mult ca inainte.

   • Si uite asa “fereastra de oportunitate” de a nu investi in aparare s-a inchis cu un zdrang puternic si am revenit la realitate….Trandavia s-a terminat si semnalele sunt ca trebuie sa ne luam felia de aparare mult mai in serios.
    In concluzie vom vedea achizitii de rachete sol aer in urmatorii ani si probabil a 2-a escadrila de F 16 sau cine stie poate alt multirol desi ma indoiesc ca se mai poate inampla o altfel de achizitie in acel domeniu.
    O alta mutare ar fi dotarea Rep Moldova cu Spike sau Euro Spike la un pret prefernetial ca sa nu permita Transnistriei amenintari si presiuni mai mari.

    • in mod clar trezirea a fost brusca:) Sau ar trebui sa fie o trezire. Probabil se va pune serios probl unui sistem antiaerian modern, probabil se va relua treaba cu multirolul la un cu totul alt nivel. F bine punctata treaba cu dotarea antitanc a Rep. Moldova. Cred ca e unul din putinii pasi realisti dar eficienti care pot fi facuti. Dotarea AT si eventual cu rachete A-A usoare a Rep. Moldova. La ce dimensiuni are R. Moldova, nu cred ca au alte optiuni.

     • Cine stie s-ar putea ca sa vedem si Fortele Aeriene Moldovene primind un light combat aircraft de genul M 346 dar aia mai inclo.
      Pana una alta as miza pe rachete antitanc noi din surplusul NATO si de ce nu Mistral/Stinger desfasurate acolo.
      Desi si Romania ar trebui sa aiba in vedere si aceste rachete sol aer cu raza scurta.

      • sincer nu cred ca dimensiunile fizice ale R. Moldova permit folosirea aviatiei militare. Fizic tara aia are dimensiuni de aprox 300x100km cu o “latime” medie de aprox 70km sau mai putin, ceea ce este destul de standard pt. munitia “inteligenta” din zilele noastre. Orice aerodrom e anihilabil din primele ore ale unui conflict deci nu cred ca merita investit in directia asta. Poate fi aparata doar cu o umbrela A-A cu raza lunga de actiune si de avioane de vanatoare pornite de la 200-300km distanta. R. Moldova in sine ar putea investi cu succes mai ales in domeniul apararii A-A medii si mai ales cu raza scurta de actiune. Si in mod cu totul special in razboiul AT.

    • Nu m-ar mira sa gaseasca “absolut surprinzator” americanii o escadrila de F-16 pe la AMARG gata sa primeasca niste cocarde romanesti :)))

     • @marius: as inclina sa cred ca dupa “trezire” urmatoarele multiroluri ale Romaniei vor fi noi. 80% as paria pe F-16C Block52 ca ale Poloniei. Daca “domnul Putin” insista, s-ar putea sa asistam si noi la o revigorare a programelor de aparare in NATO/Europa. Totusi F-35 inca e departe, chiar si de NATO nu doar de Romania, s-ar putea sa beneficieze liniile de productie ale F-16, Rafale si special Eurofighter. Interesant de vazut va fi cu Gripen, zilele trecute am citit ca in Parlamentele Suediei si Finlandei s-a vbit de o eventuala aderare la NATO. S-ar putea sa-i avantajeze, inclusiv dpdv comercial. Gripen-ul ar putea “aplica” pt. functia de vanator usor si relativ ieftin al NATO.

      • @ Stelian – si eu inclin sa cred ca urmatoarea transa va fi de avioane noi, s-ar putea sa asistam chiar la cumpararea de F 16 Block 52+ cu AESA. SI eu cred ca Gripen va avea brusc o mai mare cautare pe piata multirolurilor, mai ales daca Finlanda si SUedia vaor intra in NATO.
       Cred ca s-ar putea de asemenea sa fie oportuna achizitia de Gripen E/F in viitor pentru Romania.
       Strategia de dispersie a avioanelor pe mai multe baze aeriene mici pare cea mai viabila in cazul in care ai un vecin nervos si bine inarmat la est.

       • chestia cu dispersatul si cu gripenul ar fi trebuit sa ne aduca putin in realitate ,dupa capitolul de fata
        sa ma explic de ce
        una
        raspunsul ue la episodul dat e o gluma proasta ,daca nu ar fi sua sa puna hard credibil in fata …putin ar face cam ce ar crede(nu e ca nu a facut deja)
        cu un corp comun de armata ce incorporeaza doar apc-uri si ar fi de dorit sa stim cam ce profil ar avea generalii aia e….
        fara sa aiba in componenta parte aeriana ,parte navala ,ceva credibil …drumul e lung ,e bun ca totusi se pun bazele ,dar vorbim de prezent nu viitor
        ca totulsa functioneze ,trebuie si o conducere “resboinica” ,adica generali cu sange ,ca cei americani…si nu din prisma ca sa se ajunga la un razboi imediat ,ci sa poata pune presiune pe factorul politic cand treaba incepe sa miroasa
        dupa aia am vazut ce inseamna in prezent viteza de reactie
        cu toate ,ca daca e sa iei in considerare multiple aspecte ,nu e asa de facil repetarea ,…dar in fine armata rusa nu mai e din conflictele cecene …etc,unde soldatii aveau uniforme rupte si vindeau explzibilul din placile active ale tancurilor celor ce mai tarziu le puneau capcane colegilor
        acum ,daca te uiti cu atentie ,o sa vezi o uniformitate in echiparea individuala ,vehicule mici ,camioane care ar trebui sa ne dea de gandit
        urmareste programele viitoare ale rusiei si o sa vezi un accent pus pe anumite capacitati
        deci noi de capul nostru suntem ,cum spune un amic ,cam degeaba ,putem avea si 20 tomahawk-uri si 1 -2 patriot, cand o sa te ia la descusut de vor descosi
        in schimb integrati ,cum suntem in nato ,poti da un raspuns ,…destul de coonvingator
        nu degeaba se discloca in 2 zile , cateva f 16 in polonia
        se pot disloca si mai multe
        se putea si in romania
        daca,..daca aveam bazele si infrastructura comuna
        ma intreb cate gripen iti poate disloca suedia ,…cum ar spune americanii “sharp”,rapid ,asa in vreo 2 zile???, sau cata vointa va avea tanti merkel ,chiar sa fie integrat ,ceva foarte fictiv gripenul in urmatorii 4-5 ani???? sa faca ceva impotriva rusiei in afara de vreo 2 declaratii???
        in momentul de fata ,cu toate ca pe unii ii doare ideea ,doar sua sta credibil in fata expansionismului rus
        deci noi ,la margine de obligatii fata de nato ,trebuie sa punem si ceva vizibil ,fizic pe masa
        ceva ce poate contracara partial, ceva ce vor avea ei
        pana se urnesc ceilalti
        cum ii putem noi ajuta pe moldoveni in caz ..ca???.. e nevoie
        oricum programele de inzestrare trebuie facute pe timp indelungat ,dar se mai si modifica din mers si oricum orice armata ce are n-spe mii platforme high-tech ,dar nu are ce sa bage pe teava ..,e doar pe hartie
        s-a vazut in siria

        • @ Niko – faza este urmatoarea, indifernet de Gripen sau F 16 sau Typhoon trebuie sa le ai cu o capacitate aer-aer si antinava mai mult decat doar teoretica. Cele 2 baze aeriene trebuie sa aiba posibilitatea s aisi dispereze usor si facil aparatele in teritoriu propriu. mai aproape de granite sau mai departe in functie de ceea ce iti cere starea tactica la acel moment.
         Strategia Romaniei ar trebui sa fie corelata cu cea a unor tari de granita cu Rusia si aici ma gandesc la Finlanda si Suedia pentru ca sunt state cu o armata nu doar pe hartie ci una operationala si gata de lupta.
         Finlanda si Suedia au dovedit ca pot conlucra foarte bine atunci cand si-au mutat alaturi de Danemarca si Norvegia avioanele in Islanda.
         Atat F 16 cat si F 18 sau Gripen se preteaza acestei dispersari in teritoriu propriu, asa ca nu m-as lega neaparat de un timp de avion.
         Ideea este ca pe viitor sa nu ramanem legati de un singur furnizor si sa devenim un client captiv ci sa mizam pe concurenta intre SAAB si Lockheed Martin, transa urmatoare trebuind sa fie echipata in cazul in care vor fi comandate avioane noi cu radare AESA.

         • ma refer la alt aspect
          armata e separata de ce inseamna industria militara
          ex: in momentul unui conflict iminent ,cand unui commandant militar american i se da o comanda , acesta va intreba probabil ,ce nivel aveti voi ptr x ,ce puteti face pe linie militara etc
          nu se va duce si va intreba un tehnician lm sau saab ,
          -om bun in cat timp ,poti integra tu soft-ul de la racheta transa x pe avion
          conflictele urmatoare ,deschise,ascunse vor lua forme foarte rare ptr a se justifica si se vor desfasura cel mai probabil prin interpusi
          rusia nu se va risca sa loveasca teritoriul national al vreunei tari nato ,cel putin in urmatorii 5-10 ani ,ce la probabil(ca se poate sa stranute putin si sa apese din greseala butonul rosu ,da ,dar e improbabil),ptr ca duce la activarea articolului ala la fel de cunoscut ca chanell nr ..
          asa ,ca nu prea isi are rost chestia cu dispersia
          ci el va umbla pe la periferie ,pe la intern va incerca vreo diversiune,diverse dezinformari ,isi face tentacule economice de care sa te tina agatat
          pe partea economica noi , tot timpul trebuie sa alegem varianta ce ne convine,chiar si in momentul cand esti decis ptr o anumita platforma ,ca ai nevoie de ea trebuie sa simulezi o competitie ,ceva ptr a obtine conditii favorabile
          industria de aparare de la noi trebuie sa fie agatata in programe comune ,tarile mici nu pot fi autosuficiente ,dar trebuia sa fii agatat in sectoare strategice
          de ex: eu daca as fi pe persoana fizica ,sa spunem ,as face in domeniul tancurilor vreun acord cu polonia ptr conceptul ala nou ,in care as implica umb-ul ,pe gap-ul prezent as merge pe vreo varianta leopard,as incerca absorbtia fabricarii munitiei ceva de pe unde se poate etc
          sa spunem ca tbt-ul merge inainte si ptr mizil si ptr moreni etc
          dupa aia ne trebuie o componenta de “descurajare” la marea neagra
          pe fregate
          cu toate ca nu prea eram eu ptr sub-uri ,ma reintorc ,dupa cele recente ,ptr capacitatea amfibie expeditionara ,in cazul unei tari mici ca a noastra e singura amenintare credibila
          la fel trebuie incepute programe ,in limita ce o permite bugetul pe multi ani
          toate ,sa ceara implicarea industriei locale, sa nu mergem din stop gap in stop gap
          si ar fi bun ca la echipament individual portabil sa atragem si sa avem o dotare exemplara ,facuta local

          • Corect Niko.
           Bine punctat ca ar trebui sa ne agatam de achizitii comune la caietul de sarcini cu ale altora si sa nu umblam dupa cai verzi pe pereti.
           De exemplu la un avion de antrenament altfel negociezi un contract de 8 si altfel unul de 8+6 ale vecinului.
           Caiet de sarcini comun ar fi foarte eficient mai ales ca asa poti sa ai centre de mentenanta locala in unul din state si de pregatire in celalalt.
           La echipament individual as merge pe produse luate sub licenta si fabicate in tara sau chiar fabricate in tara in masura in care sunt competitive.

     • Io cred ca pentru niste multi ani de acum incolo nu o sa vedem altceva decat F-16 MLU pe Borcea si MiG-21 pe Luna.

      Ce va fi dupa 2020 vom vedea.

      Criza Ucraineana sper sa fie un motivant pentru (re)inceperea procesului de modernizare a armatei.

      Dar pentru anul acesta nu ma astept sa se intample absolut nimic, noroc doar cu milostivenia americana dupa retragerea din Afganistan.

    • Bre, bugetul militar al Rep.Moldova este de 20 mil $ pe an, din ce vreti sa isi cumpere Euro Spike-uri, sist aa stratificate si M346?

     Dotarea armatei lor inseamna donatii de la americani, romani sau altii.

     • @ Victor – sponsorizari se gasesc daca vrei sa securizezi Rep Moldova. Euro Spike nu costa atata de mult mai ales versiunea LR si cea SR.
      De-asemenea se poate sa se gaseasca bani daca este nevoie de sponsorizari in EU.

 • Sincer am vazut si eu stirea pe pe mai multe posturi de stiri si m-am abtinut sa o trimit la postrae la Iulian…mi-e frica sa nu fie si o dezinformare in “dulcele stil clasic” sovietic asa cum a scris Iulian acolo mai sus.
  O vedea!

 • A juca sah cu rusii cere multa atentie, avand in vedere ca rusii sunt experti.
  Eu as merge pe “Siciliana” in versiunea americana 🙂
  In mod sigur Iulian va sustine “Apararea Franceza” 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: