Haideți să vedem ce zic și unii și ceilalți. Nu pentru echilibru, clar fiind că numărătorile nu sunt pe bune.
Dar, să ne prefacem că suntem echidistanți.
Rusia informează că a doborât două avioane MiG-29 și un Suhoi Su-27. Să pornim de la treaba asta.
Igor Konashenko, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării a informat ieri că într-o singură zi aviația țării sale a distrus 158 de ținte militare, distrugând cu armament de mare precizie și rază lungă Baza Aeriană Ozernoye, doborând două MiG-29 și un Su-27.
În total, de la începutul conflictului, Konashenko zice că au fost distruse 2482 de ținte militare ucrainene, între care 87 de posturi de comandă și centre de comunicații, 124 sisteme sol-aer S-300, Buk M-1 și Osa, precum și 79 de instalații radar.
Alte obiecte de inventar distruse de ruși ar fi 866 de tancuri și alte blindate de luptă, 91 MLRS-uri, 317 piese de artilerie de câmp și mortiere, 634 autospeciale și 81 de drone aeriene.
Ucraina anunță că a omorât 12000 de militari ruși de la începutul războiului de apărare.
Ucrainenii zic că au distrus 303 tancuri, 1036 blindate, 120 sisteme de artilerie, 56 MLRS-uri, 27 sisteme sol-aer, 48 de avioane, 80 de elicoptere, 474 autospeciale, 60 de cisterne și 7 drone.
Iulian Iamandi
Cred ca ambele evaluari, atat ale rusilor cat si ale ucrainienilor, trebuie privite cu rezerva. In spatele ambelor raportari sta si multa propaganda. Oricum razboiul din Ucraina deschide o discutie interesanta despre cat de relevant mai este tancul pe campul de lupta de astazi.Sigur, se poate argumenta ca succesele Ucrainei se datoreaza in mare masura ajutorului occidental, atat cel in armament anti-tanc cat mai ales informativ. Fara un ajutor din vest cred ca Ucraina s-ar fi prabusit inca din prima saptamana. Dar intrebarea ramane – merita sa mai cumperi tancuri in conditiile in care un tanc costa cateva milioane bune si poate fi distrus cu un Javelin care costa in jur de 200 000 de dolari ?
mai ales intro tara cu relieful romaniei cu 30% muntii si 40% dealuri
unde nu poti trece peste dealuri cu tancul ci poti merge doar pe drumuri pe vaile dintre dealuri
cel mai bine am lua tancuri pe rotii cel putin pt zona deluroasa si muntoasa care ant mai ieftine si mai ieftin de intretinut
dar la fel se poate pune intrebarea si despre aviatie care ii f scumpa si ar fii mai bine sa ne luam un nr mai redus de avioane si tancuri si sa investim mai mult in aparare aa mai ieftina si de cumparat si de intretinut si rachete antitanc si ifv grele gen puma
de asemenea ar trebui sa investim in drone sinucigase
astea nu pot fii contracarate aproape deloc si sant f ieftine de fabricat si f eficiente
The TB2 is partly a distraction though, and the real threat to the Russian column is from loitering munitions (aka small kamikaze drones) like the Punisher (which Ukraine built domestically) operated by small concealed infantry units. Those are difficult to differentiate from TB2 attacks and much of their damage may be confused with TB2 attacks, but they are not really vulnerable to Russian air defence systems because they can be built for less than a single manpad.
Imho, swarms of small drones are a much bigger deal than man portable mortars or tanks were. In big enough numbers they can take out vehicle fleets that are much more expensive than their own cost, and they are incredibly good at taking out enemy logistics. The only real counter to a drone swarm is to have your own swarm of specialized drones countering it.
Dronele pot fi contracarate – exista arme anti-drone insa nu pare ca rusii au asa ceva. Dovada este ca Israelul nu a inregistrat atacuri cu drone care sa fi facut victime. Aviatia este foarte eficienta insa trebuie folosita atunci cand sunt indeplinite unele conditii. Una dintre conditii ar fi fost distrugerea sistemelor de rachete anti-aeriene de la distanta, cu rachete de croaziera. Cam asa au facut americanii in timpul razboaielor din Irak. Atunci practic irakienii nu au mai avut cu ce sa riposteze. Insa rusii nu au asa de multe rachete de croaziera ca sa isi permita un atac masiv de la distanta cu mii de rachete.
de asemenea irakieni nu au avut MANPAD-uri
pe astea nu ai cum sa le contracarezi
si chiar sistemele aa cu raza scurta care au toate sistemele pe un vehicul si radaru si rachetele gen crotal sant greu de contracarat ca sant mobile si nu stii unde sant si de unde vine urmatoarea rachete
dar la astea rusii nu au radare asa bune se pare daca nu pot detecta tb2 turcesti
Rachetele “de mana” sunt greu de detectat insa in mod normal nu sunt asa de folosite. Unul din motivele pentru care avioanele rusilor sunt nevoite sa zboare la inaltimi mici este ca Rusia nu a reusit sa distruga rachetele AA cu raza lunga pe care le are Ucraina. Asta ii forteaza sa zboare jos si in felul asta devin vulnerabili la manpads.
imagineazati rachete de mana (sau de trepied) care ar bate si la inaltimi mai mari
ar fii un gamechanger