Generalul Breedlove

Generalul Breedlove

Comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, a anunțat, marți, la București, că o decizie privind prepoziționarea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunțată “foarte curând” și s-a arătat sigur că, atunci când acest lucru se va întâmpla, România “va răspunde prompt (…) și va fi de acord“.

“Da, această decizie va fi anunțată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, și va fi de acord cu prepoziționarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO”, a spus Breedlove, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, întrebat dacă s-a luat decizia ca România să găzduiască inclusiv tehnică grea de luptă.

La rândul său, oficialul român a precizat că legat de acest subiect există deja discuții la nivel tehnic.

In cadrul aceleiași conferințe de presă, Mircea Dușa a mai declarat că: “Domnul general va rămâne la București până joi. România găzduiește un eveniment important pe care l-am convenit cu domnul general încă de anul trecut. Este vorba de conferința șefilor de stat major din centrul Europei. Vor participa șefii de stat major din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. De asemenea, vor fi prezenți comandații gărzilor naționale a nouă state americane.

Astăzi am abordat problemele de securitate din flancul estic al NATO și al UE, cooperarea bilaterală dintre SUA și România, despre măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare pentru operaționalizarea până în toamnă a bazei de la Deveselu, despre stadiul implementării obiectivelor stabilite la Summitul din Țara Galilor și a măsurilor stabilite la ministeriala NATO din februarie.

De asemenea, despre exercițiile pe care la organizăm în comun, exercițiile de pregătire România împreună cu NATO, dar și cu partenerii. I-am mulțumit domnului general pentru efortul pe care îl face pentru a asigura o prezență continuă prin rotație a militarilor NATO pe flancul estic.”

Via:
Agerpres
Digi24

– Marius Constantin –