Petru cel Mare, in cursul unei vizite in portul Toulon (foto via MilitaryPhotos)

Petru cel Mare, in cursul unei vizite in portul Toulon (foto via MilitaryPhotos)

Nava amiral a Flotei Nordului, crucisatorul nuclear purtator de rachete Pyotr Veliky, a iesit in larg pentru o croaziera de lucru prin Atlantic.

Croaziera – era sa zic cruciera… – va dura cateva luni si va cuprinde misiuni de patrulare si antrenament in nordul Atlanticului si alte regiuni, toate treb’soarele fiind parte a planului Rusiei de a restabili prezenta navala in zone de importanta strategica.

Cam asa a spus Capitanul de Rangul I Vadim Serga, purtator de cuvant.

Crucisatorul a revenit recent dintr-o misiune desfasurata in Oceanul Arctic, unde a luat parte la exercitii in zona Insulelor Novosibirsk.

Petre cel Mare este la acest moment singura nava militara a Rusiei care detine suficiente capabilitati pentru a respinge atacuri la scara mare cu rachete de croaziera si balistice.

Nava Petru cel Mare dispune, intre altele, de 48 rachete S-300F Fort si 46 rachete S-300FM Fort-M (SA-N-20 Gargoyle) ce au raza de actiune de peste 200 de kilometri, 128 rachete cu raza scurta 3K95 Kinzhal (SA-N-9 Gauntlet) si sase complexuri CADS-N-1 Kashtan cu tunuri si rachete cu raza scurta.

Radarele de pe Pyotr Veliky sunt capabile sa detecteze si urmareasca tinte aeriene care evolueaza la altitudini de pana la 30 de kilometri  si distanta maxima de 300 kilometri.

Sursa: RIA Novosti

Interesant. Cand clocotea Mediterana, aparuse vestea cum ca Amdmiral Kuznetov va sosi pe langa Siria inspre sfarsitul anului.

Oare vor face formatie Pyotr Veliky si Admiral Kuznetov prin Mediterana de Est?

 

– Iulian Iamandi –