Peste 90% din accesul la Internet a fost blocat joi în Siria, a anunţat Renesys, un grup de monitorizare a Internetului, fãrã sã fie clar cine se aflã în spatele acestui eveniment, însã guvernul sirian a tãiat în mai multe rânduri accesul la Internet în ultimii doi ani, relateazã CNN.

Activişti din cadrul opoziţiei transmit deseori informaţii actualizate despre rãzboiul civil în cadrul unor reportaje şi imagini pe Internet.

Regimul de la Damasc a mai blocat Internetul în trecut, a declarat Robert Ford, ambasadorul american în Siria. El a adãugat cã Statele Unite au oferit “mii de piese de echipament neletal, în principal echipament de comunicaţii”, pentru a ajuta activişti din cadrul opoziţiei sã evite blocarea Internetului. Ambasadorul a fãcut aceste declaraţii la Washington, unde a vorbit despre situaţia din Siria şi a rãspuns unor întrebãri adresate de CNN.

“Guvernul sirian monitorizeazã (n.r.: Internetul) de mai mulţi ani. Ei au utilizat Internetul, cu o asistenţã iranianã, pentru a depista activişti din cadrul opoziţiei, a-i aresta şi a-i ucide”, a declarat Ford. “Acesta este motivul acordãrii unei asistenţe (n.r.: americane) neletale opoziţiei siriene. Noi punem un accent special asupra echipamentelor de comunicare, pentru a ajuta poporul sirian sã spunã lumii ceea ce se întâmplã în interiorul Siriei“, a subliniat el.

Ambasadorul american a subliniat cã nu vrea o repetare a masacrului de la Hama, în 1982, când Hafez al-Assad, tatãl preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a oprit comunicaţiile, iar lumea nu a putut sã aibã o imagine clarã a ceea ce s-a întâmplat.

“Numeroase dintre fotografiile pe care le vedeţi la emisiunile de ştiri au fost transmise cu echipamentul de comunicare pe care noi îl furnizãm curajoşilor activişti ai opoziţiei din interiorul Siriei”, a declarat Ford. “Am furnizat peste 1.000 de piese de echipament neletal, în special echipament de comunicare, pentru a-i ajuta sã evite restricţiile pe Internet impuse de cãtre guvernul sirian”, a adãugat ambasadorul.

-Ayana –

Sursa: Adevarul