Forțele Navale Române organizează, în perioada 2-9 august, cea de-a XI-a ediție a exercițiului „Eurasian Partnership MCM Dive 21”. La Exercițiul multinațional condus de Centrul 39 Scafandri și desfășurat în raioane maritime din largul țărmului României de la Marea Neagră, participă peste 250 de militari români și aproximativ 100 de militari străini din Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

RHIB Fulgerul 1 si RHIB fulgerul 3

RHIB Fulgerul 1 si RHIB fulgerul 3

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, vedeta maritimă pentru scanfadri „Venus”, cinci ambarcațiuni rapide (RHIB), un vehicul subacvatic autonom AUV (Autonomous Underwater Vehicle), două detașamente EOD (Explosive Ordnance Disposal), specializate în dezamorsarea minelor marine, precum și un detașament format din scafandri de mare adâncime sunt capabilitățile Forțelor Navale Române participante la „EP MCM DIVE 21”, iar din partea Ucrainei participă remorcherul de salvare și recuperare „Oleksandr Okhrimenko”.

Obiectivul exercițiului vizează consolidarea deprinderilor scafandrilor militari și dezvoltarea interoperabilității participanților în două domenii ale scafandreriei. Primul aspect cuprinde activități specifice scafandrilor EOD, de căutare, identificare și distrugere a minelor din barajele istorice de mine, iar cel de-al doilea segment al exercițiului conține activități lucrative subacvatice cu instrumente hidraulice și executarea de scufundări cu alimentare de la suprafață pentru scafandrii de mare adâncime.

Biroul informare și relații publice