F-16AM Portu

Aseară Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu a acordat un interviu la postul public de televiziune, interviu în care a clarificat chestiunea achiziției avioanelor de luptă F-16 care s-a decis astăzi în urma ședinței CSAT.

Astfel este oficial: România va cumpăra 12 avioane F-16 ex-portugheze, care anterior au fost produse pentru USAF în anul 1984 iar la sfârșitul anilor 1990 au fost donate de SUA către Portugalia, care le-a modernizat la standardul MLU pentru ca între 2005-2006 să le oprească de la zbor și să încerce să le vândă.

Potrivit Ministrului Apărării afacerea se va ridica la suma de 500 milioane de euro (600 milioane de dolari) si va include aproximativ 120 milioane dolari pentru avioane propriu zis (10 milioane per aparat), refacerea avioanelor, piese de schimb, echipament tehnic, antrenamentul piloților si al tehnicienilor. Separat de cele 500 milioane, România va mai cheltui încă 100 milioane dolari pentru armamentul avioanelor, iar refacerea pistelor va costa aproximativ 50 milioane RON, respectiv 10 milioane euro.

Trecerea piloților și a tehnicienilor de pe MiG-21 pe F-16 se va face în două etape, prima se va desfășura în Portugalia. Cea de-a doua va avea loc în Statele Unite, daca americanii vor considera necesar, contra cost.

Achiziția celor 12 avioane face parte, potrivit lui Dobrițoiu, din strategia Forțelor Aeriene de a se dota cu avionul F-35.
Această strategie se se va desfășura în 3 etape, prima o reprezintă achiziționarea a 12 F-16 pentru echiparea unei escadrile, a doua etapă va fi realizată prin selectarea unui număr de avioane MiG-21 care încă mai dispun de o resursă suficientă de zbor pentru echiparea unei a doua escadrile, urmând ca în următorii ani F-16 și MiG-21 să fie folosite în paralel, cea de-a treia etapă va fi atinsă prin dotarea cu avionul F-35 în jurul anului 2030, moment în care F-16 și MiG-21(?!) vor fi retrase din exploatare.

De reținut ar mai fi : avioanele F-16 pe parcursul celor 15-20 de ani de exploatare nu vor beneficia de nici un fel de modernizare, iar contractul de achiziție nu va presupune offset.

– Victor –

Noile avioane pentru Fortele Aeriene Romane vor fi de fapt vechi…

Cele mai noi MiG-uri 21 au fost fabricate in 1975. Toate F-urile 16 au fost fabricate in 1983-1984. Mai mult decat atat. Fortele Aeriene Romane vor renunta la un avion care costa 9500 euro/ora de zbor (conform declaratiilor ministrului Dobritoiu si ale Generalului Carnu) in favoarea unui avion care costa… 9500-10000 euro/ora de zbor. Avantaj clar F-16! Un alt “plus” il constituie configuratia “noilor” avioane (la mana a treia) : Bk20 (in urma trecerii prin programul MLU), nu Bk.40 asa cum a declarat domnul Ministru aseara la TVR. Pe langa avantajele evidente ale configuratiei aerodinamice, Fortele Aeriene Romane vor beneficia de dezavantajele (la fel de evidente ale) avionicii: radarul de pe Bk.20 este net inferior celui disponibi in prezent pe LanceR. De asemenea F-16 Bk.20 nu este compatibil cu sistemul DASH… Ce-i drept ar putea fi modernizat, evident, contra cost.

Cel putin teoretic, avioanele F-16 ce vor fi aduse din Portugalia mai au 4000-4500 ore de zbor, datorita trecerii prin programul MLU. Avand in vedere ca au fost stocatte (probabil nu in conditii foarte bune) se scade din aceasta rersursa uzura statica (uzura fizica la care celulele au fost supuse datorita factorilor de mediu, pe timpul stocarii).

Una peste alta, Fortele Aeriene Romane castiga o platforma mai manevrabila, cu o incarcatura mai mare si o raza de actiune mai mare fata de MiG-ul 21 Lancer. De asemenea “castiga” si un sistem de armament mai slab… Numarul de exemplare in serviciu va fi de asemenea mai mic: la o disponibilitate de 70-75%, un sfert dintre aparate vor fi la un momendat la sol, in diverse stadii de mentenanta. Din restul de exemplare disponibile (8) fiecare baza aeriana va mentine doua in serviciul QRA (deci 4 in total). Asta ar mai lasa disponibile 4 aparate pentru antrenamentul pilotilor….

– Griffon236 –

Later Edit:

Se pare ca nu va fi oricum nevoie de sistemul DASH sau o compatibilizare a F-urilor cu acesta… Au deja instalat sistemul JHMCS…

Multumesc lui George Visan ca mi-a atras atentia asupta acestui aspect 🙂

 

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;