Armata Romana Perspectivele Cavaleriei Romaniei Serial

Perspectivele Cavaleriei României – Partea II

Modele de analizat pentru cavaleria română – Seria cavaleriei partea II

După cum am promis în articolul anterior, revenim să dezbatem și să propunem căi de urmat în ceea ce ar pute fi iarăși cavaleria. Înainte de asta, totuși, o scurtă curiozitate poate neștiută de mulți cititori.

Deși cavaleria ca armă lipsește din structura armatei romane… calul, nu. În prezent în rândurile categoriei de armă Vânători de Munte se raportează prezența unui număr de 68 de cai din rasa Huțul, animale folosite în continuare ca mijloace operative. Caii fac parte în prezent din Batalionulul 24 Vânători de Munte “General Gheorghe Avramescu” dizlocat în garnizoana din Miercurea Ciuc, şi respectiv Batalionului 22 Vânători de Munte “Cireşoaia”, din Sfântu Gheorghe. În mod obișnuit caii transportă samarizat în teren mai puțin accesibil armamentul greu de infanterie (aruncătoarele de bombe cal. 82 mm şi aruncătoarele de grenade antitanc AG-9).

Am putea spune astfel că în mod ciudat mijlocul utilitar „cal” mai există în armata romană, pe când cavaleria în formele ei evolutive moderne nu.

Prin urmare, să căutăm câteva modele care în parte ar putea fi preluate și de armata română. Până să ajungem la exemple precum SUA, am putea trece măcar orientativ printr-un exemplu european.

Scimitar - 1st Battalion, The Black Watch

Scimitar – 1st Battalion, The Black Watch

Întâmplător sau nu, armata britanica păstrează cavaleria atare ca mijloc ceremonial, protocolar dar și ca unitate combatantă întrundind toate condițiile de mobilitate și viteză detaliate în articolul anterior.

„The Regiments of the Royal Armoured Corps form the core of the British Army’s Mounted Close Combat capability.

The 10 Regular and 4 Reserve Regiments are descendants of the famous Cavalry Regiments who rode into battle on horseback and of the Royal Tank Regiment, who manned the very first tanks during the Great War (World War 1).

As one of the two Combat Arms, along with the Infantry, they are primarily focused on close combat through “closing with and destroying the enemy.

Their core roles are Armour, Armoured Cavalry and Light Cavalry, as well as the ceremonial duties carried out by the Regiments of the Household Cavalry.”

O scurta privire organizatorică: avem 14 regimente dintre care 10 active, la care se adaugă 4 de rezervă voluntară, operaționale permanent.

Din aceasta prezentare scurtă și la obiect pe care o regăsim pe site-ul forțelor terestre britanice putem vedea în mod clar rolurile unităților britanice de cavalerie si numarul lor.

Ca să intrăm mai în detaliu asupra rolului și structurii unităților de cavalerie, propun spre analiză structura unui astfel de regiment:

Armoured Cavalry Regiment

Armoured Cavalry Regiment

Din start putem observa prezența a 5 escadroane specializate în misiuni de ISR (Informații, Supraveghere, Recunoaștere). Acel „Recce” find o prescurtare în jargon militar pentru „Reconnaissance”.

Mai pe scurt și românește, cavaleria modernă, mecanizată, este unealta perfectă pentru ceea ce armata romana definește ca și cercetare. Logica aici find executarea misiunilor de cercetare în condiții de mobilitate, viteză maximă și independent, ori tendința de a aronda unitățile de cercetare pe lângă unități de infanterie la nivel de brigadă devine o piedică în calea mobilității și vitezei unităților de cercetare.

Daca analizam puțin partea de dotare observăm acronimul „CVR” și mențiunea (T). CVR însemnă Combat Vehicle Reconnaissance/ Vehicul de luptă pentru cercetare iar (T) însemnă „Tracked“/”Șenilat”.

În fapt, regimentul este înzestrat cu mijloace de luptă ușoare șenilate apreciând încă o dată faptul că aceste unități nu sunt proiectate să transporte infanteriști pe câmpul de luptă ci să fie unități luptătoare în conditile de mobilitate specifice.

Variantele de vehicule ușoare șenilate blindate la dispoziția unităților de cavalerie britancie sunt în principal Scimitar CVR(T)  și Spartan  CVR (T).

La rândul sau Spartan-ul se găsește în variantele Samaritan, Sultan și Sampson pentru misiuni specifice de recuperare a tehnicii (Techevac), evacuare medicală de urgență  (MEDEVAV) și punct de comandă (HQ).

Spartan

Spartan

Jackal

Jackal

Coyote

Coyote

În prezent, prin programul „Army 2020” se discută de o mobilitate și mai mare a unităților de cavalerie și dotarea acestora cu vehicule de tip paltformă de armament Jackal/ Coyote în versiuni 4×4 și 6×6.

În mod cert aceste structuri nu îndeplinesc rolul unor unități de luptă blindate – grele precum tancurile, ci acționează independent și rapid în vederea obținerii informaților relevante de pe câmpul de luptă. Echipamentul specific asigură faptul că pe lângă minsiunile de cercetare și supraveghere, la nevoie pot executa misiuni de avangardă sau ariegardă.

Aici avem o viziune interesantă, după părerea mea, supra ideii de cavalerie și faptul că britanicii se bazează pe mijloace șenilate și nu încă pe opțiunile cu roți similar americanilor sau francezilor.

Cu toate astea, cum zielele războiului între corpuri de armată a dispărut, structurile multiarmă extrem de mobile par să câștige tot mai mult teren în detrimentul celor greoaie.

La fel, consider că vitorul cavaleriei britanice este asigurat și văd în ceva timp și o extindere spre noțiunea de cavalerie ușoară bazata pe vehicule rapide pe roti.

În fapt, prezența celor 4 unități de rezervă înseamnă mărirea efectivelor inițiale de cavalerie, noțiunea de „armata de rezerva” la fel ca și cea de rezervist voluntar fiind în aplicare, în acesta formă modernă, din anul 2014.

Pre 2014 se poate discuta de rezerva voluntară în cadrul serviciului de armată teritorial bazată în principal pe infanterie.

S.M.Schiller

Bibliografie:

http://presamil.ro/instructie-samarizata-cu-hutuli/

https://www.army.mod.uk/who-we-are/corps-regiments-and-units/royal-armoured-corps/

https://web.archive.org/web/20090126151350/http://army.mod.uk/equipment/fighting-vehicles/1481.aspx

https://web.archive.org/web/20090114014205/http://www.army.mod.uk/equipment/fighting-vehicles/1482.aspx

https://www.army.mod.uk/equipment/reconnaissance-vehicles/

 

dsa

4 Comments

 • Termenul “cercetare” in Ro este foarte generos.
  Din ce stiu, cercetarea la noi face referire si la hummint, si la batalioanele dedicate (ex 528, 317), si la plutoanele/companiile din cadrul diferitelor unitati de infanterie sau alta arma….
  Totusi, mai nou batalioanele de cercetare sunt regimente ISR.(probabil deocamdata cu numele, nu stiu daca si numeric, si daca au primit si vreo dotare suplimentara; oricum la noi totul e secret 🙂 )
  Din denumirea noua de regiment ISR, trag concluzia ca marile minti gandesc la fel, si MApN este in curs de organizare a unor unitati ce se apropie de modelul celor aratate in articol, dar fara titulatura de “cavalerie”…..
  Zic si io, nu dau cu paru’….

  • Se poate sa aveti dreptate. Cu cercetarea de arma nu i problema poate ramane conceptual acolo insa. Dar daca nu intram macar la nivel de conceptie in notiunea de cavalerie situatia se complica la aparitia elicopterelor de atac. Ca ii va spune cavalerie sau nu, asta este o chestiune de traditie.

 • Acțiunile militare de cercetare au fost executate , istoric, de unități de cavalerie, tocmai datorită manevrabilității acestei arme. Totuși, unele acțiuni au fost executate și de unități pedestre, care împreună au dus la apariția unei noi arme , datorită preferinței comandanților militari de a avea unități mici specializate care să culeagă informații depre teren și inamic, înainte să trimită în luptă unitățile principale. La noi a apărut cu denumirea de ‘cercetare’, la englezi ‘scouting’, iar într’o istorie mai recentă i s’a spus ‘recunoaștere’, cu toate că aceste unități mai executau și acțiuni de hărțuire. Întrebarea mea este de ce nu rămânem la denumirea de unități de cercetare și le botezăm ‘ISR’, că în fond au același scop.

 • Din cele citite de mine, cred că americanii au desființat organizarea trupelor permanente de operații pe regimente, iar denumirea de ‘regiment’ la unele unități este păstrată datorită tradiției, ele fiind din punct de vedere operativ ‘batalioane’. Actualul sistem american de organizare pe regimente este un sistem mai mult administrativ, care include atât elemente ale armatei de operații cât și elemente ale armatei de rezervă. Sistemul este introdus pentru a avea avantajul dezvoltării ‘spiritului de echipă’ specific sistemului organizațional pe regiment, astfel că un batalion este subordonat administrativ unui regiment, dar operațional este subordonat direct unei brigade de luptă. Acest lucru nu este valabil în sistemul francez.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: