Din start mi-ar spune cineva dacă titlul este corect și dacă nu am strecurat o greșală pe undeva. Este, aș spune eu, și văd chiar un viitor al acestei arme în România dacă reușim să facem un pas decisiv spre integrarea în NATO.

Cavaleria Aeropurtata

Cavaleria Aeropurtata

Prin anul 2004 se spunea că aderarea la NATO este partea ușoară pe când integrarea și interoperabilitatea 100% în cadrul NATO este un deziderat de lunga durată. Cred și eu această variantă.

Cavaleria romană are o lungă tradiție, numeroși comandanți de oști români au provenit din rândurile acestei frumoase arme. Menționez aici în treacăt pe M.S. Regele Ferdinand I, Inspectorul armei cavalerie, mareșalul Averescu, general de corp de armată Mihail Racoviță și bineînțeles cel supranumit „mândria cavaleriei”, generalul de brigadă Radu Korne.

cavalerie munteana 1831

Cavalerie munteană 1831

Tradiția istorică a armei cavalerie a fost distrusă în anul 1954 când ultimele unități de cavalerie devin unități de infanterie mecanizată, relativ proaspătul stat socialist român încercând să copieze în mic și în mare pe uriașul prieten de la răsărit.

În exactitate: „În urma desfiinţării cavaleriei din anul 1954, la 1 noiembrie Regimentul 119 Cavalerie este preluat cu toate tradiţiile sale de luptă de către Regimentul 248 Motomecanizat, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate numărul 0010100/1954 şi actul de predare-primire numărul01921/25.11.1954 şi are indicativul 03349”.

Din păcate prin această mișcare s-au șters mulți ani de tradiție ale unei frumoase arme. Seismul social din 1989 a dus la reapariția unor tradiții militare interbelice însă nu toate din păcate. Arma cavalerie nu a avut norocul reînfintarii la fel ca și arma jandarmi spre exemplu.

Revenind în zilele noastre este legitim să ne întrebăm ce viitor ar putea avea această armă legată măcar nominal de un animal nobil. Zilele acestui animal pe câmpul de luptă sunt terminate însă principiul vitezei și rapidității în executarea manevrelor rămâne valabil.

Cavaleria se regăsește în majoritatea armatelor NATO, rolul tactic al calului fiind preluat de mijloace tehnice moderne.

O scurtă mențiune doar de dragul enumerării: cavaleria franceză și ai săi cuirassieri, cavaleria regală britanică și dragonii ori cavaleria poloneză cu uhlani.

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Important nu este mijlocul în sine ci rolul și misiunile pe care cavaleria trebuie să le execute.  Astfel dacă analizăm informatile obținute de pe portalul militar american pentru istorie și tactică militară rolul modern al cavaleriei sunt misiuniunile de cercetare( informații-supraveghere-recunoaștere / ISR ), flancare, ariegardă respectiv avangardă. În virtutea executării cu succes a acestor misiuni viteza și mobilitatea rămân esențiale.

Tot în acest context găsim două tipuri de cavalerie modernă, o parte fiind așa numita cavalerie blindată implicit terestră și cavalaeria aeriană (air cavalry) ce operează elicoptere în principal.

În opinia mea aici putem face joncțiunea între teorie și ceea ce Ministerul Apărării ar dori pe parte de achiztii în speță elicoptere de atac ale producătorului Bell. La fel pe componență terestră, blindatele Piranha V sunt compatibile.

Stryker M1129 Mortar Carrier

Daca luăm un exemplu precum Us Cavalry, baza acesteia reprezintă IAV Stryker, un TBT 8×8 produs de General Dynamics Land Systems deci înrudit technic cu Piranha.

În perspectiva elicopterelor aș menționă că în structurile de cavalerie elicopterul servește drept mijloc de angajare a inamicului și nu de trasport chiar daca platforma este specifică uneia de transport.

Black Hawk la BSDA 2018

Black Hawk la BSDA 2018

Teremenul folosit pentru această platformă aeriană de armament este „Helicopter Gunship”.

Doctrina militară idetifică așadar diferit attack helicopter/elicopterul de atac în raport cu helicopter gunship/platformă de armament. Roluri distincte deci, pentru ceea ce va trebui să apară și în rândurile Ro Army pentru o trecere completă în secolul XXI.

Revenind la ansamblu, în perspectivă am discuta despre reactivarea acestei arme prin înzestrarea cu mijloace de transport rapide terestre a unor unități de infanterie care ar putea fi transformate în cavalerie, urmând să își dezvolte capacitățile de mobilitate în timp. Pentru componenta aeriană  modelele de elicopter în discuție pot îndeplini în mod ideal misiunile specifice așa numitei cavalerii aeriene.

Îmi rămâne totuși o curiozitate personală deorece ministerul și-a manifestat intenția de a achiziționa elicoptere de atac, însă nu a epxlicat cum dorește să integreze aceste unități în structurile existente.

De aici văd eu cel puțin o oportunitate excelentă de a îmbina tradiția unei arme frumoase și dispărute cu războiul secolului XXI, un război bazat pe viteză, mobilitate și un război unde cred eu cavaleria va reprimi un rol tot mai important.

Piranha V cu turela UT30MK2

Piranha V cu turela UT30MK2

În concluzie, la dimensiunea armatei române, un regiment de calvalerie arondat fiecărei divizii operaționale romanești ar fi posibil în termen mediu, rămânând să vedem doar cum gândește ministerul să pună toate aceste piese împreună.

Pe termen lung apariția elicopterului de atac ar putea complica situația, însă rezolvarea ar putea fi modelul de brigadă de cavelerie american.

Despre modelul american în materie de organizare și funcționare al armei cavalerie însă în partea următoare.

S.M.Schiller

Bibliografie:

http://www.revista.forter.ro/_wsn/01_biblioteca/pdf/c-006-infanteria-romana-180-de-ani.pdf

https://web.archive.org/web/20080801081611/http://www.bayonetstrength.150m.com/Reconnaissance/united_states_cavalry_reconnaiss.htm

https://history.army.mil/search/index.html

Hewes, James E. (1975). From Root to McNamara: Army Organization and Administration, 1900–1963. Washington, DC: Center of Military History

https://www.historynet.com/air-cav-how-soldiers-in-the-sky-reshaped-combat-on-the-ground.htm

https://www.militaryfactory.com/aircraft/helicopter-gunships.asp

https://www.globalsecurity.org/military/agency/army/6cav.htm