Resboaie

Personaje noi in interventia din Mali: Rafale si 1 R.E.C., Cavaleria Blindata a Legiunii Straine

Rafale, cel mai frumos Rafale de până acum

Rafale, cel mai frumos Rafale de până acum

Patru avioane Rafale, aparţinând Franţei, au bombardat poziţiile islamiştilor rebeli din apropierea oraşului Gao din nordul Sudanului Francez. Eh, glumesc… să-i zicem pe numele contemporan: Mali.

Atacurile au distrus baze islamiste şi au forţat insurgenţii să se retragă.

Conform unui ofiţer de rang înalt din capitala Bamako, atacurile de pe 12 Ianuarie cu avioane Mirage 2000 au avut ca efect uciderea a peste 100 de luptători rebeli.

Cele patru Rafale participante la Operaţiunea Serval, pe 113 Saint Dizier
La sol, conform forumului Cervens dedicat Legiunii Străine, au apărut legionarii din 1er Régiment Étranger de Cavalerie,adică 1 R.E.C.

Mă gândeam că islamiştii rebeli dispun de blindate şi că nu sunt doar o mână de şoricei cu automate. Şi mai mă gândeam că intervenţioniştilor le vor trebui avioane şi elicoptere de atac în Sudanul Francez. Adică, în Mali. Dar, s-a rezolvat: 1 R.E.C. dispune de AMX-10 RC cu tun de 105 mm şi Panhard VBL.

Algeria, conform Al Arabiya, a autorizat avioanele franceze să folosească spaţiul aerian algerian pentru raidurile de bombardament asupra islamiştilor rebeli din Mali.

Ieri după amiază, conform Metro, două avioane C-17 aparţinând RAF, au decolat de pe RAF Brize Norton, şi vor transporta blindate şi tehnică aparţinând Franţei, către Mali.

Aceasta este prima intervenţie militară a lui Hollande…

 

– Iulian Iamandi –

 

21 Comments

 • Au sa si-o ia. Nu se compara AMX-u’ cu Hiluxu’. Si pilotzii aia ar fi bine sa-si tatueze pe maini doua chestii: Igla si ZU-23-2. Asta ca sa stie de ce-au murit.

  • Pilotul de pe Gazelle a murit rànit de “arme usoare”. Cum Gazelle este protejat numai de mobilitate si noapte, a fost usor sà fie atins pe la orele 16:00 locale.
   Fàcea parte din regimentul de elicoptere ale fortelor speciale, ai càrui Gazelle fac aproape numai operatii nocturne, fiind constienti de vulnerabilitatea aparatului.
   Dacà au intervenit diurn, este cà era groasà.

  • Bre Sweeper,astia e franceji,nu americani.Tine cont ca-s vreo 3000 de rebeli tuaregi si inca vreo 3000 de mujahedini hardcore.Adica putin,nu le ajunge legionarilor nici la micul dejun.Pe unde au ajuns astia din AQ s-au instapanit,dar cu o combinatie imbatabila(daca nu are cine sa-i capaceasca) a babulanilor de pretutindeni.Adica daramat monumente cu tarnacopul si taiat maini si capete cu maceta. De unde rezulta ca nu e big love intre ei si negrisorii amarasteni.In Sahel,de altfel asta e problema de la Pazvante incoa.Nomazii ii hingheresc pe sedentari,iar sedentarii cand au cum sa se organizeze ii capacesc pe nomazi prin numar.Indeobste insa e un fel de modus vivendi.Particularitatea de acum e tocmai prezenta Al Qaeda.MNLA(adica armata de eliberare din Azawad,sau asa ceva) e aliata cu AQ din motive de bani.Cateva bombardele,capete sparte combinat cu ceva finante cui trebuie si tuaregii se intorc contra AQ.Care AQ se va da la fund si va trece in alta parte.In esenta e un razboi colonial cum au castigat francezii cu zecile(daca nu-s cumva sute) de la Abd El-Kader incoace.Si n-au pierdut nici unul
   Francezii sunt in zona de cand se stiu si de cand pica Moamar au trimis intariri.Adica e prudent sa presupunem ca baietii lor destepti stiu cine si cum face cartile.Sansele ca ei sa se trezeasca cu o Tora Bora(adica ceva de care sa nu aiba habar) sunt destul de mici(shit can happen,insa).
   Legiunea nu sufera de prea multi presari,iar daca cumva se puiesc si la ei pot oricand sa dea pe caposi pe mana bastinasilor.Asa ca prizonierii vor zice repede si precis tot ce stiu.Au puterea aeriana si specialii la sol,REC pt. o cafteala mai intensa daca ii apuca pe aia dorul de Allah si ceva blindate pt. a convinge sefii de trib ca e game over.Sefii de trib,apropos,nu se dau in vant in marea lor parte dupa AQ si nu aproba pe cei care s-au aliat cu ea,dar coalitia asta are bani si arme.De aia pana acum au latrat,dar n-au avut ce face.

   Campania va fi gata tres vite.

   • Rateu. Francezii au ramas cu iluzia ca au un imperiu colonial, ca sunt the core of dodoashca. Americanii au sa ii lase sa se faca de rahat, pentru ce s-a intamplat de la De Gaulle incoace, Eurabia si restu’. Sa nu uitam ca francezii sunt cei mai muscatori de cur aliatzi ai Americii. Si cine sapa groapa altuia, cade singur in ea.

    Domnilor si doamnelor, avem o Frantza dornica de a-si capata fosta imagine de colonialist bun, o China dornica sa intre in regiune, extinzand astfel rolul ce l-a avut in anii ’80 cand s-a implicat in Rhodesia si Angola, un Iran dornic sa-si sprijine co-religionarii, AQ care vrea sa puna bete in roate si am in nas un miros de bani sauditi, sprijinind insurgenta. Binentzeles, ca de noul obicei pornit in Libia, America sta pe bara.

    Cand doi se cearta, al treilea castiga.

    • Bro,vedem in 3 luni.

     Caricatura aia de president frantuz e pericolul no. 1,dar armata franceza in Africa nu s-a impiedicat de asa detalii de vreo 200 de ani(acusica).Eurabia si restu’ ,de acord,dar nu face subiectul.Iar americanii,mon cher ami,au antrenat 2000 de negraci,din care 3 sferturi au facut 23 august.Acum se chinuie sa-i caute cu satelitul,chestie care stii la fel de bine ca mine ca e danboulea.Au avut 5 ani si mai bine sa bea o bere cu cine conteaza,dar iete ca ”analistii” lor vor sa vada daca camila parcata la coltul din dreapta casei a treia de pe stanga a lui Terorica sau a lui abdul negustorul de chibrite.De frantuji poti zice ce vrei,da nu’s cu pluta in chestii d’astea.Gastile rivale schimba aliantele cum schimbam noi replicile pe net.AQ va lua o pauza apoi se va muta in Niger,Algeria de sud,Mauritania si acolo vor sta cuminti pana strang iara ciuhapi si dolari.E tot ce poti scoate util din gheseftul asta.

 • nu o sa fie chiar asa. “Dusmanu’ de clasa” american sta si el gata sa dea o mana de ajutor la o adica. Pana acum au avut un gunship AC-130 care a incercat sa ajute interventia cu ostatecii, din pacate pentru francezi a ajuns tarziu. Probabil daca proverbialul “shit” va lovi ventilatorul si francezii nu vor avea pe unde sa scoata onorabil camasa, americanii isi vor aminti de sprijinul francez de la 1776 si vor trimite in ordine drone, mai multe AC-130-uri, F-18/AH-1W ambarcate, eventual Apache sau A-10, dupa cum cere situatia din teren.

 • Informatiile sunt inexacte în ceea ce priveste Legiunea Stràinà la Bamako.

  Erau maximum 400 de militari, puscasi marini din al 21-lea RMIa si o companie din al 2-lea RIMa, plus dragoni parasutisti din al 13-lea RDP. Singurele elemente ale Legiunii sunt din al 2-lea REP.
  Au fost deplasati în grabà din Ciad la bordul de Transal si Hercules, fàrà sà fie motorizati si fàrà artilerie si blindate.
  Cele douà Gazelle de la al 4-lea RHFS, transportate prin Transal, sunt neutilizabile, fiind atinse de proiectile, regimentul are numai niste Caracal la fata locului si asteapà niste Tigre prin C-17 (sau poate chiar C-5 americane si An-124).
  Singurele vehicule blindate (VAB) au fost trimise doar ieri, prin C-17 britanic.

  Cele 4 avioane Rafale (un monoloc si trei biloc – totusi fàrà navigator !!!) au plecat de la baza St-Dizier, nu au trecut prin Algeria ci prin Mauritania, au bombardat cu GBU-49 si AASM, si au aterizat la N’djamena, în Ciad, unde vor fi bazate.
  Au venit si trei cisterne zburàtoare C-135 FR. Pe bazà, mai sunt 6 Mirage 2000D, 2 Mirage F-1 CRT si un C-135 FR.

 • Rumorurile de pe forum au o sàmântà de adevàr.
  A fost trimis si un “peloton” (20 la 30 de oameni) din 1-ul REC, dar fàrà “cai”deocamdatà.
  AMX-10 RC si ERC-90 Sagaie sunt programate sà fie trimise din Ciad si Franta.

   • + isa/gray fox, aia sunt de mult prin boscheti pe-acolo
    cred ca o sa trimita si britishii ceva, posibil sbs, ca ailalti au treburi mai la est
    ochiometric as zice ca sunt si israelieni pe teren la observare, burkina faso e terenul lor de joaca in mod traditional, greu de crezut ca n-o sa arunce o geana peste gard, mai ales ca acum cateva luni francezii mirosisera niste quds din unitatea 400 prin zona
    o sa fie interesant

 • “Over the last four years, the United States has spent between $520 million and $600 million in a sweeping effort to combat Islamist militancy in the region without fighting the kind of wars it has waged in the Middle East. The program stretched from Morocco to Nigeria, and American officials heralded the Malian military as an exemplary partner. American Special Forces trained its troops in marksmanship, border patrol, ambush drills and other counterterrorism skills.

  But all that deliberate planning collapsed swiftly when heavily armed, battle-hardened Islamist fighters returned from combat in Libya. They teamed up with jihadists like Ansar Dine, routed poorly equipped Malian forces and demoralized them so thoroughly that it set off a mutiny against the government in the capital, Bamako.

  The same American-trained units that had been seen as the best hope of repelling such an advance proved, in the end, to be a linchpin in the country’s military defeat. The leaders of these elite units were Tuaregs — the very ethnic nomads who were overrunning northern Mali.

  ….

  According to one senior officer, the Tuareg commanders of three of the four Malian units fighting in the north at the time defected to the insurrection “at the crucial moment,” taking fighters, weapons and scarce equipment with them. He said they were joined by about 1,600 other defectors from within the Malian Army, crippling the government’s hope of resisting the onslaught.

  “The aid of the Americans turned out not to be useful,” said another ranking Malian officer, now engaged in combat. “They made the wrong choice,” he said of relying on commanders from a group that had been conducting a 50-year rebellion against the Malian state.

  The virtual collapse of the Malian military, including units trained by United States Special Forces, followed by a coup led by an American-trained officer, Capt. Amadou Sanogo, astounded and embarrassed top American military commanders.

  “I was sorely disappointed that a military with whom we had a training relationship participated in the military overthrow of an elected government,” Gen. Carter F. Ham, the head of the Africa Command, said in a speech at Brown University last month . “There is no way to characterize that other than wholly unacceptable.”

  http://www.nytimes.com/2013/01/14/world/africa/french-jets-strike-deep-inside-islamist-held-mali.html?ref=global-home

  • Nu cumva, din Ciad opereaza SOF si drone americane? Nu stiu daca nu cumva confund… Imi amintesc de titlurile unor articole cu drone. Si imi mai amintesc ca am avut si Vulturi prin Ciad sau Nigeria, sold la sold cu SOF americani.

  • Damocles ala e mai destept decat ce ne-au pus noua evreii pe lancer a si b, litening original al lui rafael ?
   cam offtopic aici – litening al nostru poate fi pus si la lancer-c pe aerodrom ? si ce putem noi arunca , ca sa fie iluminat (cu folos) de podurile litening ?

   • Nu pot sa-ti spun nimic de Damocles, n-am informatii… Poate ne ajuta MirceaS.. 🙂
    Despre LanceR C…
    Poate acrosa tot ce inseamna container: LDP-ul Litening, ECM-ul EL/M-8222, si ARP-ul pentru recunoastere foto.
    De aruncat se arunca cu boNbe ghidate laser Lizard, fie pe platforma Mk82/84, fie pe BAEF250/500 (astea fiind Mk8x, asimilate in fabricatie in tara) sau Opher, cap de autodirijare IR, pe aceleasi platforme.

   • Nu stiu ce poate aparatura de pe LanceR.

    Damoclès este smecheros în IR, pilotii îi reproseazà absenta càii TV. Cei din EAU, care au si Damoclès si Viper, preferà Viper.

    Damoclès are FLIR, are un mod aer-aer care poate sà detecteze tanker-ele pentru alimentarea în aer, si binenteles vehicule la sol, cu desemnarea si urmàrirea tintei pentru arme dirijate.

    Mai are posibilitatea sà transmità instantaneu la sol sau la alte avioane imagini infrarosii cu bunà definitie, cu douà nivele de zoom.
    Este considerat robust, mai robust decât nacela Viper care a fost testatà pe Rafale M pe Charles de Gaulle, care a dat probleme la socuri.

    O nouà nacele Numità NG (Noua Generatie) este în dezvoltare de càtre Thales. A fost aleasà de indieni pentru Rafale.

    Actualul Damoclès a fost adaptat si pe Su-30MKM ale Malayesiei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: