In cifre asta inseamna 2 miliarde de dolari, adica 1,1% din PIB-ul lor de ucrainieni.
Pe agenda de lucrur, la capitolul cheltuit banii astia, stau proiecte militare si stiintifice, modernizarea flotei aeriene existente, incluzand aicic L-39-urile Albatros de antrenament, Mig-urile 29 si Su-urile 25., adica in total 21 de avioane, plus 5 elicoptere.
Ca bonus, marina, geloasa poate pe flota Marii Negre, vrea si ea o felie din buget investita in construirea unei noi clase de corvete.
Asta este o problema. Intr-o vreme in care la nivelul NATO toate tarile taie din bugetele de aparare, tarile ex-sovietice par dispuse sa bage mai adanc mana in buzunar pentru inzestrare sau macar mentenanta fortelor actuale. Trendul pare si mai pronuntat prin Asia acolo unde oamenii, ca sunt musulmani sau nu, se inarmeaza ca de obicei la greu si reorienteaza vanzarile de arme.
Intre timp, in Romania…..
Dar sa nu uitam ca un vestul europei nu prea e nevoie de modernizari in timp ce la noi in est e nevoie ca de aer…mai ales ca Ukraina doreste intrarea in NATO(poate vrea sa faca o imagine buna)…
Ucraina nu mai prinde NATO sau UE. Falita si cu democratia-n cui va ajunge la sanul dulce al “Mother Russia”. Ramane de vazut doar daca intreaga sau pe bucatele.
flota Ucrainei cu timpul va intra in componenta flotei Marii Negre a Rusiei, e doar o chestie de timp.
si inca, Ucraina niciodata nu va intra in NATO. Daca chestia asta se va intimpla, va fi razboi in regiunea noastra.
T-64 alea din poza mai sunt bune de ceva ?
Trecand la partea cu NATO, sa imi inchipui ca vesticii chiar au pierdut teren cu Ucraina orientandu-se spre Rusia.
Din moment ce ridica bugetul militar , asta inseamna ca au bani, nu ?Mai multi ca noi (procentual vorbind), PIB lor e mai mare raportat la cheltuieli.
Ucraina are PIB mai mic ca Romania.
Astfel pt . 2010 PIB Romania 161 mlrd dolari
Ucraina PIB 136 mlrd dolari.
wow..nu credeam ca Ukraina va avea vreodata un PIB mai mic ca al Romaniei..deci nu suntem chiar coada Europei…
Romania a primit multe subsidii din UE?
Subsidii inseamna bani gratis.Din punctul acesta de vedere afirmatia este incorecta.
Per total noi avem paguba in relatia cu UE.Contribuim la bugetul uniunii cu 1mld. si ceva pe an,dar fonduri europene absorbite nu cred ca sunt 600 mil. anual.Sigur,vina este in primul rand incapacitatea administrativa a iubitului stat.
Avantajul nostru fata de Ucraina este ca suntem o idee mai putin disfunctionali.Nu e chiar Estul Salbatic.Daca statul nostru va deveni in urmatorii ani cat de cat competent si va pune mai putine bete in roate mediului de afaceri,atunci ii lasam in urma pe toti cei din zona.
Inca ceva,dupa cum se poate observa,noi putem sa creeam un program de dezvoltare similar celui cu fondurile europene,dar din resurse proprii.Pe care l-am putea in timp extinde si peste Prut,pt. a va aduce macar la nivelul nostru.
cum spunea un bun prieten ( cind ziceam eu de Romania ) ” cam aceasi faina se macina ” si la voi. Diferenta cred eu e in coruptie care e mai mare la noi in RM si in Ucraina si in legile in UE care sint mai favorabile pentru dezvoltare economica. Cred ca in Romania politia lucreaza mai bine. Se simte diferenta in calitatea drumurilor s.a. Oricum, eu am impresia ca Romania daca era independenta ( in afara UE ) si daca ar fi avut conducatori buni, patrioti adevarati, putea sa se dezvolte mai bine decit e acum.
Amin, frate de peste Prut.
Si eu tot asa cred .
Aderarea la Uniunea Europeana ne-a distrus si bruma de economie pe care o mai aveam si asta putea fi compensata numai printr-o foarte buna absorbtie a fondurilor europene .
Nu e vorba de banii UE, e vorba de bani din UE, mai exact de zecile de miliarde de euro trimisi in tara de muncitorii romani.
Zeci de miliarde nu-i totusi cam mult? E adevarat ca noi avem somaj redus,deci nu platim ajutoare sociale si pt. actualii emigrati.Insa cu un minim de bunavointa(sa ceri un minim de competenta deja intra in alta clasa) nu era nevoie de toate astea.
Potrivit statisticii BNR, din 2005 pana acum muncitorii romani din strainatate au trimis in tara 30 de miliarde de euro.
Aha,am inteles.Eu ma gandeam anual.Procentual din PIB e tot la 4-5%.N
Asa de cultura,faceti domniile voastre un calcul gospodaresc.Se da unei firme mici un grant de maxim 200000 euro,care sa acopere ~70% din valoarea totala a unei investitii.Se obliga firma sa angajeze 10-12 oameni si sa nu-si schimbe domeniul de activitate vreme de 5 pana la 10 ani. E de fapt ce se face acum cu fondurile europene pe anumite masuri.
Pt. acest program se acorda 1 mld anual,vreme de 10 ani.Vedeti cat castiga statul,cat nu pierde prin ajutoare sociale si cat se castiga prin activitati conexe.
subsidii cum a spus si mihais nu,sunt unele programe cu bani nerambursabili care vin pe niste cai…dupa aia in calitate de membru aporti si beneficiezi(difera in functie de “vechimea si prosperitatea”statelor ,sa le spunem popular,dezvoltarea infrastructurii samd)
acum banii astia nu vin gratis…ai nevoie de cofinanatare(un fel de politca a ue de a stimula autoritatile sa se preocupe)…dar vezi tu oamenii nostri de multe ori sar in sus cand creste datoria tarii(atunci cum faci cofinantarea)
eu consider ca problema la noi nu e datoria externa,care e mica in comparatie cu alte state ,ci cu functionarea statului…faimosul deficit,care insemna de fapt sa arunci in spinarea celor de maine ce cheltui tu azi…de ce?
deficitul il finantezi prin crestere economica,sau investitii directe…de ce?…pai cum tu ai cheltuit mai mult ai nevoie de o eonomie mai mare,ptr a colecta mai mult( e foarte simplist explicat),o investitie directa iti aduce bani peste baza de impozitare existenta
cum economiile libere(de piata caracteristice democratiilor,capitalismului)sunt ciclice,adica in general,la o urcare de 5 -10 ani,urmeaza in general o stagnare,coborare…convine sa ai un deficit cat mai mic sau chiar zero
atunci tot statul inseamna ca functioneaza eficient
principalul avantaj de la intrarea in ue ,e dat de cetatenii romani…emigrantii..de ce?
ptr ca nu aveam bani ,bancile romanesti nu aveau capital suficient,nu aveam anteprenori suficient de bine dezvoltat(la nivel material,know how)
atunci remesele imigrantilor au actuat sub forma unor microcredite cu dobanda zero(cei ce trimit bani acasa sa-si faca o casa,ptr cumparaturi,sa sprijine afacerea fratelui samd),aportand in acelasi timp si know how-ul(forma de a munci diferita,metodele,materialele)
eu stiu ca la noi multi blameaza diaspora…dar ca o reflectie toate statele ce s-au ridicat ,au facut-o concomitent cu cresterea diasporei
italia,franta,anglia(in sua ,canada,america de sud)spania la fel,japonia(in state)
eu cred ca suntem in momentul in care incepem sa atingem “o normalitate”,in sensul asta,ca o intelegem si acceptam
dar scuze ,ca transformam site-ul in unul economic…
de acum numai military
bre… mie-mi place la voi ciorba de burta… si fetele cu ochii negri…. 🙂
Si mie la voi vinurile,blinele si fetele indiferent de ochi.
cred ca sint tancurile ” Bulat ” nu mai scot ei la parada T 64
Problema este ca in ritmul actual Ucraina va avea in cativa ani un PIB mai mare decat Romania.
Si care ar fi problema? Bravo lor, sa fie sanatosi.
In ritmul actual? Tu ai vazut ce probleme economice au ucrainienii? Nu zic ca noi stam stralucit dar problemelor lor sunt imense chiar si pastrand proportiile.
T-64 Bulava astea sunt mai bune ca T-80-urile rusilor?
Despre cheltuielile militare anuntate de autoritatile ucrainene nu pot sa spun decat ca fiecare pasare pe limba ei piere.Ucrainenii au ales o metoda mai rapida ca sa se sinucida.
Politicienii ucraineni anunta fel de fel de proiecte fantasmagorice, asa cum fac si pliticienii romani .