Într-o încercare de a obține economisirea a patru miliarde de dolari, Departamentul Apărării a notificat oficial Congresul legat de intenția de a achiziționa două portavioane deodată.

USS Gerald R Ford, CVN-78

USS Gerald R Ford, CVN-78

Notificarea trimisă Congresului face referire la două portavioane aparținând clasei Ford.

Senatorul american Tim Kaine, membru al Senate Armed Services Committee, și-a exprimat o opinie pozitivă față de această mișcare:

“This smart move will save taxpayer dollars and help ensure the shipyards can maintain a skilled workforce to get the job done. Newport News builds the finest carriers in the world, and I know they are ready to handle this increase in work as we make progress toward the Navy’s goal of a 355-ship fleet.”

După confirmarea din partea Congresului, Marina SUA va acorda contractul oficial la finalul lunii Ianuarie.

Anunțul a fost făcut pe 31 Decembrie 2018, ca urmare a unei solicitări de propuneri din Martie anul trecut, în care US Naval Sea Systems Command a solicitat din partea Huntington Ingalls Industries – Newport News Shipbuilding (HII-NNS), singurul constructor de portavioane din SUA, să furnizeze mai multe detalii legate de potențialele reduceri de costuri pentru două nave aparținând clasei Ford (CVN 80 și CVN 81).

Achiziția a două nave este o strategie de contractare pe care US Navy a utilizat-o în anii ‘980 la procurarea portavioanelor clasei Nimitz. Prin această strategie s-au realizat și atunci reduceri de costuri comparativ cu achiziția individuală a navelor respective.

Portavioanele clasei Ford sunt primele portavioane dintr-o clasă nouă pe care US Navy le introduce în serviciul operativ după mai bine de patruzeci de ani și vor înlocui în timp portavioanele clasei Nimitz.

Clasa Ford dispune de un sistem nou de propulsie nucleară, o insulă reproiectată, catapulte electromagnetice, armament îmbunătățit și capabilitatea de a executa o cadență mai mare de lansări și apuntări.

Măsurând 335 de metri în lungime și cu un deplasament de 100 000 de tone, navele clasei Ford vor fi operate cu echipaje mai puțin numeroase decât portavioanele clasei Nimitz.

Portavionul USS Gerald R Ford, prima navă a clasei, va atinge capabilitatea operațională în anul 2020.

Iulian Iamandi