Diverse

Pe motiv de Afganistan, Romania va primi fonduri duble de la americani

 Pentagonul va directiona mai multi bani catre aliatii din Europa de Est care lupta in Afganistan, in timp ce s-a dedat la reducerea personalului militar din baze cu traditie din tari occidentale. Nu va speriati, nu ne imbogatim. Suma vizata e de 100 de milioane de dolari (totusi, cu 33% mai mare decat anul trecut), banii urmand a fi investiti in instructaj si echipament pentru aliatii iar aplicativitatea va fi normal, in A-stan, unde aliatii din Est se paruiesc serios cu talibanii.

Ungaria, Polonia, Romania si Lituania, tari care au contribuit cu un numar mare de trupe la misiunea NATO din Afganistan, vor primi cele mai mari majorari de fonduri. Pentagonul se bazeaza din ce in ce mai mult pe aliatii est-europeni, cei mai multi dintre ei membri NATO, dupa ce aliatii traditionali precum Marea Britanie, Olanda si Germania si-au redus propriile bugete pentru aparare. Aliatii occidentali intentioneaza, de asemenea, sa-si reduca fortele din Afganistan, concomitent cu retragerea unei treimi a forţelor armate americane din această ţară până în luna septembrie.

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a declarat saptamana trecuta ca SUA isi va injumatati numarul de brigazi conventionale din Europa, Statele Unite intentionand sa faca reduceri de 490 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani si sa acorde mai multa atentie Asiei. Reducerea va consta in retragerea unui număr între 6.000 şi 10.000 de trupe, majoritatea din Europa de Vest. Statele Unite aveau staţionate aproximativ 80.000 de trupe în Europa în decembrie 2010, dintre care peste 54.000 se aflau în Germania, potrivit site-ului Departamentului Apărării.Pentagonul intentioneaza sa compenseze reducerile prin rotirea mai multor trupe in regiune si prin efectuarea suplimentara de exercitii comune.

In timp ce cifra totala a bugetului va ramane la 350 de milioane de dolari, fondurile alocate tarilor care desfasoara misiuni in Afganistan vor creste de la 75 la 100 de milioane de dolari. Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari, fata de 2,87 de milioane de dolari anul trecut, Polonia va primi 14 milioane de dolari, Lituaniei ii vor fi alocate 12,8 milioane de dolari, in timp ce Romania va primi 14,3 milioane de dolari, dublu fata de anul precedent.

Sursa: Hotnews.ro

8 Comments

  • Nu stiu prea multe, dar in legatura cu trupele americane din Europa, am inteles ca numarul efectiv nu se va reduce, ci vor schimba statutul lor, astfel costurile vor fi reduse. In momentul de fata soldatii sunt cu familii si cu tot alaiul acolo, iar in viitor vor fi decat soldati care vor sta o perioada de timp, prin rotatie. Am si un link catre site-ul cu stirea daca vreti sa il postez.

  • Poate ceva hummere,camione eventual echipamente comunicatii altceva nu prea vad ce ar putea sa ne dea si care sa fie folosibile in Afganistan si usor de acordat de catre americani,adica echipamente sh,din stocuri sau comenzi mai largi ale armatei SUA

    • pai sunt tarii mici, armata lor e mai putin numeroasa evident. Dar am vazut pe autostrada in ungaria prin 2010 ca au tehnica de lupta foarte noua: masini de teren in majoritate mercedes g-class, avioane de lupta grippen (ei au pensionat mig 29 deja), etc

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: