militari iranieni

militari iranieni

La numai o săptămână de la momentul în care Teheranul anunţa că a trimis pe teritoriul Siriei luptători din cadrul forţelor speciale în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, agenţia de presă Tasnim informează că patru dintre aceştia au fost omorâţi.

Iranul este principalul aliat regional al preşedintelui Assad şi a furnizat acestuia sprijin militar şi economic pentru înfrângerea grupurilor rebel şi a militanţilor Statului Islamic.

Până în prezent, cea mai mare implicare în războiul Sirian a provenit din partea paramilitarilor Islamic Revolutionary Guards Corps. Se apreciază că Iranul a trimis sute de astfel de paramilitari în Siria cu rol de consilieri.

Săptămâna trecută însă, un ofiţer din cadrul Armatei Iranului a declarat că ţara sa a trimis în Siria luptători de forţe speciale din Brigada 65, de asemenea cu rol de consilieri.

“Four of the first military advisors of the Islamic Republic’s army… were killed in Syria by takfiri groups.”

A informat agenţia Tasnimc. Iranul numeşte takfiri ramura dură a islamiştilor sunniţi.

Agenţia iraniană de presă a menţionat numele unuia dintre luptători, Moshen Qeytaslo, din forţele speciale, dar nu i-a identificat pe ceilalţi trei.

Comentând faţă de trimiterea de luptători din cadrul Brigăzii 65 în Siria, comandantul forţelor terestre iranieni, generalul de brigadă Hamidreza Pourdastan, a declarat ieri că această mişcare face parte din noua strategie a Iranului, de a trimite mai mulţi consilieri în războiul sirian.

Sursa: Reuters

Iulian Iamandi