Aviaţie Geopolitica

Patru F-35 pentru Japonia

f-35a zbor de noapte

Conform unei notificari trimise de DSCA Congresului American, japonejii au comandat (asa cum era de asteptat de altfel) F-35 JSF Lightning II, copilul de suflet al Lockheed Martin. Pentru inceput, patru bucati F-35 A, varianta CTOL, vor lua drumul Tarii Soarelui-Rasare, alte 38 de exemplare fiind (inca) optionale.

Impreuna cu cele patru F-35, vor ajunge in Japonia si 4 motoare F135, montate pe avioane (plus inca 5 de rezerva), sisteme complete de comanda si control, lupta electronica, comunicatie navigatie si identificare (C4I/CNI), ALGS (Autonomic Logistics Global Support System),  ALIS (Autonomic Logistics Information System), simulatoare de zbor si misiune, si alte minunatii printre care piese de schimb, sprijin logistic, documentatie si antrenament al personalului navigant si de intretinere la sol. Intreaga afacere (adica cele 42 de bucati) ii vacosta pe japonezi 10 miliarde de zgomotei verzi.

Vanzarea se inscrie in liniile Tratatului pentru Cooperare si Securitate Reciproca (Treaty of Mutual Cooperation and Security) semnat de americani si japoneji in 1960.

Lightning II ar urma sa preia stafeta de la batranul F-4 Phantom, urmand sa-l inlocuiasca in cadrul Fortelor Aeriene de Autoaparare.

Sursa:
DSCA

Autonomic Logistics Global Support System

9 Comments

 • Adica cam 238 de milioane de zgomotzei totul…..din ciclul oblicii au cu ce!
  Proiectul nu e rau si la japonezi este sustenabil economic, la pretul asta ma astept sa fie tot echipamentul la maximul posibil, USA muta balanta dinspre Europa spre Asia si acest lucru se simte in fiecare mutare.

  • Tot e scump cu spume…si se prea poate ca, pana la confirmarea optiunii de 38, pretul sa creasca si mai mult, depasind cele 10 miliarde preconizate…

   • Si eu cred ca e scump cu spume si personal cred ca o flota dubla sau poate la banii astia mai mult decat dubla de F2 de la Mitsubishi – F 16-le cel mai evoluat dintre toate variantele cu aripile din materiale plastice si cu amprenta radar scazuta + radar AESA rzolva problema retragerii F 4 Phantom din scena.
    Nu cred ca 42 de F 35 CTOL vor putea vreodata sa rivalizeze cu o flota de 110-120 de avioane de genertia 4.5!
    oricat de stealth ar fi si generatia 4.5 nu va sta pe loc si va primi sisteme de detectie noi si aparatura de protectie activa similare generatiei a 5-a.
    Oricum pana la intrarea in dotarea armatelor tarilor producatoare de F 35 Rafale si Typhoon vor evolua fantastic in domeniul descoperirii de tinte stealth si vor fi mai ieftine de operat si intretinut.

    • scump ? 🙂
     stati sa vedem “multirolul” nostru, cat o sa coste avioanele alea din rezerva din desert “revitalizate” din 1970 toamna 🙂
     si ce sisteme o sa le zboare, si ce pushcoace o sa aiba la bord

     si cred ca o sa zicem ca tot la astia a fost mai ieftin

    • Aici cred ca este si in functie de client si propbabil de alte lucruri oferite,un transfer de tehnologie pt industria japoneza necesare realizarii proiectelor proprii,un suport logistic pe termen lung etc.

     La canadieni 68 F-35 costau undeva pe la 8 miliarde de $.

     Pentru Romania 20-30 F-35 ar costa in 2020 undeva pe la 3-4 miliarde de dolari.

     Fara insa cine stie ce imens suport logistic,transfer tehnologic.

  • F2 Mitsubishi este foarte aproape de tehnologia de pe Su 35, Rafale si Typhoon cu un plus pentru europeni la capitolul tractiune dar cu multe tehnologii moderne, de aceea am dat exemplul lui, F 35 pastreaza avansul tehnologic fata de china teoretic J 20 ar trebui sa fie sub F 35 teoretic, acum realitatea pare sa infirme incet, incat acest lucru.
   Ma gandesc ca Japonia are insa nevoie de un sprijin american pentru propiul avion de generatia a 5-a: http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_ATD-X

 • Daca este adevarat ce afirma cei de la IHS Jane’s Defense, ca costul orei de zbor la F35 este intre 21.000 până la 31.000 de dolari(la Eurofighter – 8.000 până la 18.000 de dolari; Rafale – 16.500 de dolari; F-18 E/F – 11.000 până la 24.400 dolari; F-16 Block 40/50 – 7.000 de dolari; JAS 39 Gripen,presupun ca versiunea C/D – 4.700 de dolari), Romania si alte tari membre U.E.sau NATO nu isi vor permite sa exploateze F35.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: