f-35a zbor de noapte

Conform unei notificari trimise de DSCA Congresului American, japonejii au comandat (asa cum era de asteptat de altfel) F-35 JSF Lightning II, copilul de suflet al Lockheed Martin. Pentru inceput, patru bucati F-35 A, varianta CTOL, vor lua drumul Tarii Soarelui-Rasare, alte 38 de exemplare fiind (inca) optionale.

Impreuna cu cele patru F-35, vor ajunge in Japonia si 4 motoare F135, montate pe avioane (plus inca 5 de rezerva), sisteme complete de comanda si control, lupta electronica, comunicatie navigatie si identificare (C4I/CNI), ALGS (Autonomic Logistics Global Support System),  ALIS (Autonomic Logistics Information System), simulatoare de zbor si misiune, si alte minunatii printre care piese de schimb, sprijin logistic, documentatie si antrenament al personalului navigant si de intretinere la sol. Intreaga afacere (adica cele 42 de bucati) ii vacosta pe japonezi 10 miliarde de zgomotei verzi.

Vanzarea se inscrie in liniile Tratatului pentru Cooperare si Securitate Reciproca (Treaty of Mutual Cooperation and Security) semnat de americani si japoneji in 1960.

Lightning II ar urma sa preia stafeta de la batranul F-4 Phantom, urmand sa-l inlocuiasca in cadrul Fortelor Aeriene de Autoaparare.

Sursa:
DSCA

Autonomic Logistics Global Support System