Patroller va înlocui în 2018 drona tactică Sperwer care dotează în prezent Regimentul 61 Artilerie din cadrul Brigăzii de Informaţii. Bugetul prevăzut va acoperi achiziţia a 14 aparate.

Patroller

Patroller

Programul se află sub autoritatea contractuală a DGA (Direcţia Generală pentru Armamente) şi are la bază sistemul complet Patroller pentru care Sagem este principalul contractor.

Integrat în câmpul de luptă digital, Patroller este un sistem de supraveghere şi culegere de informaţii în timp real .

Patroller este utilizată de către unităţile de comandă în sprijinul operaţiilor terestre, în ajutorul protecţiei liniei frontului şi furnizarea de informaţii.

Proiectare modulară îi permite dronei să transporte o încărcătură multi-senzor pentru culegerea de informaţii, încărcătură care depăşeşte 250 de kilograme. Încărcătura utilă este dispusă atât la interiorul aparatului de zbor, cât şi acroşat în containere speciale (optronice, radar şi SIGINT).

Drona Patroller are o anduranţă de 20 de ore şi o înălţime operaţională de 20 000 picioare.

În cadrul testărilor oficiale desfăşurate în baza aeriană de la Istres, în luna Iulie a anului 2015, Patroller a demonstrat performanţa sistemelor electro-optice de nouă generaţie, furnizând observaţie la distanţă mare şi operaţii simultane în timp real cu mai mulţi senzori (imagini optice şi radar).

Testele au evidenţiat capabilităţile de desfăşurare, amprenta logistică mică, scalabilitatea şi uşurinţa în operare.

Sperwer UAV în Afganistan

Sperwer UAV în Afganistan

Sursa: SUAS News

Iulian Iamandi