Patriot SAM

Patriot SAM

Primele sase baterii de patrioti dislocate in Turcia au devenit operationale. Bateria olandeza a fost dislocata in vecinatatea orasului Adana si asigura deja protectia zonei, conform unui comunicat emis sambata.

Conform declaratiei Locotenent Colonelului Dariusz Kacperczyk, din Armata Poloniei, purtator de cuvant al Detasamentului Patriot dislocat de NATO in Turcia:“Behind us there is the first NATO Patriot battery in Turkey which is operational at the moment. That means that it is up and running. It is under NATO command and control.”

Bateria olandeza, insumand sase lansatoare este dislocata langa un aeroport de la maginea orasului Adana, oras cu 1.6 milioane de locuitori aflat la 120 km de granita cu Siria. Inca o baterie cu 7 lansatoare e dislocata pe baza aeriana turco-americana din vecinatatea aceluiasi oras. Toate cele sase baterii Patriot urmeaza sa fie operationale pana la sfarsitul acestei luni si vor fi conectate direct la Comandamentul Aliat de la Ramstein din Germania. Centrul de comanda si control din Germania receptioneaza informatii despre lansarile de rachete din Siria si va asigura alarmarea bateriilor Patriot dislocate in Turcia.

Siria a catalogat dislocarea Patriotilor NATO la nord de granita proprie ca un act provocator, in timp ce Rusia si Iranul, care au sprijinit in mod deschis autoritatile siriene de la inceputul revoltei, au criticat decizia NATO, spunand ca aceasta nu va face decat sa intensifice conflictul.

Turcii si NATO au negat vehement faptul ca bateriile Patriot ar preceda instaurarea unui No-Fly-Zone.

 

Via: Al Jazeera

 – Marius Constantin –