Adjunctul directorului concernului turcesc Roketsan, Dr. Sartuk Karasoy, a declarat la cel de-al patrulea summit Military Radar and Border Security desfășurat la Universitatea Hacettepe că ȘIMȘEK-1, viitoarea rachetă purtătoare a Turciei, va putea plasa în orbită o încărcătură de patru sute de kilograme.

Karasoy a informat și că a fost semnat un contract cu compania SSB pentru construirea instalației de lansare a rachetei ȘIMȘEK-1, dezvoltată de către ROKETSAN.

De asemenea, Karasoy a spus că racheta ȘIMȘEK-2 va putea fi utilizată în cadrul programului strategic spațial al Turciei pentru misiuni selenare.

Președintele Turicie, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat în anul 2021 un program spațial ambițios pe zece ani al țării sale. Programul include dezvoltarea unei rețele de sateliți viabilă internațional, trimiterea de cosmonauți turci în spațiu și misiuni pe Lună.

Erdogan anunța la acel moment că s-a stabilit un prim contact cu Luna în anul 2023, an în care Turcia aniversează centenarul constituirii Republicii Turcia, prima etapă a acestei misiuni urmând să fie prin intermediul cooperării internaționale iar cea de-a doua având să implice utilizarea unei rachete turcești.

Ankara a înființat Agenția Spațială Turcă în anul 2018.

La cum evoluează Turcia în ceea ce privește industria de armament, nu m-ar surprinde ca peste nu prea mulți ani să vedem un jucător nou în Cursa Spațială.

Iulian Iamandi