Zimbri din Batalionul 812 Infanterie "Bistriţa"

Zimbri din Batalionul 812 Infanterie “Bistriţa”

Un detaşament de 60 de militari ai Brigăzii 81 Mecanizată participă, în perioada 13-26 septembrie, la exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2014”, în Ucraina.

Organizat de Comandamentul forţelor terestre americane dislocate în Europa, în cadrul programului de Parteneriat pentru Pace (PfP) al Alianţei Nord-Atlantice, exerciţiul se desfăşoară la Centrul internaţional de menţinere a păcii al Academiei Forţelor Terestre uncrainene, din regiunea Yavoriv.

Pe parcursul a două săptămâni, peste 1.100 de militari din mai multe ţări membre ale NATO şi ale PfP, printre care Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, vor exersa în comun procedurile specifice pentru operaţiile de menţinere a păcii.

Scopul exerciţiului este antrenarea personalului în organizarea, controlul, conducerea şi executarea operaţiilor multinaţionale în sprijinul păcii, perfecţionarea procedurilor de stat major, precum şi validarea şi îmbunătăţirea tacticilor şi tehnicilor de luptă ale militarilor. Antrenamentele practice vor include misiuni de patrulare, de escortă a convoaielor militare, operaţii de scotocire, de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate, dar şi proceduri de evacuare medicală.

„Rapid Trident 2014” a ajuns la cea de-a opta ediţie. Militari români au participat la ediţiile precedente ale acestui exerciţiu regional în anii 2007, 2008, 2012 şi 2013.

Comunicat Nr: 42

Sursa: Forter

Urmăresc cu mare interes “subiectul” Rapid Trident 2014, încă din perioada în care evenimentele din Ucraina se rezumau numai la EuroMaidan.

Încă de pe atunci apăruseră îndoielile în ceea ce priveşte desfăşurarea acestui exerciţiu. Ceva mai târziu, când pe teritoriul Ucrainei a început să se defăşoare un război ciudat, mult mai ciudat decât “phoney war”-ul din Franţa celui de-al doilea război mondial, înalţi oficiali militari americani vorbeau cu şi mai multă îndoială despre Rapid Trident.

Era clar că SUA nu îşi dorea să pară că ţine partea Ucrainei, pregătind în mod direct militarii acestei ţări. Despre ajutoarele neletale nu vorbesc. Încă de la început, a fost un război ciudat de ambele părţi ale implicării de tip “proxy [war]”. Da, proxy, pentru că deşi a fost categorisit drept un război hibrid… tot un proxy war este.

Acum, situaţia e alta. Naiv gândind, este vorba de acţiune şi reacţiune diplomatică faţă de evenimentele care au surprins.

Dar, n-au surprins. Nu? Influenţarea desfăşurării istoriei prezentului s-a putut vedea şi încă se mai vede chiar.

Dincolo de rândurile în care a derapat textul meu, Rapid Trident este o aplicaţie multinaţională cu mare impact pentru Ucraina. Geopolitic, politic, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea luptătorilor şi comandanţilor ucrainieni.

Militarii ucrainieni au mare nevoie de Rapid Trident.

Poate că neamânarea lui Rapid Trident 2014 ar fi avut o greutate mai mare în relaţiile cu Rusia şi poate că aplicaţia desfăşurată cu ceva timp în urmă ar fi rezultat în modificări în ceea ce priveşte luptele cu “insurgenţii”.

Rămâne de urmărit perioada post-Rapid Trident 2014.

– Iulian Iamandi –