Geopolitica

Parlamentul turc a dat verde armatei pentru actiuni peste granita, impotriva Siriei

Harta Akcakale – Tel Abiad

Sursa: El Pais

Parlamentul Turciei a autorizat trupele să lanseze operaţii peste graniţă, împotriva Siriei, în urma bombardamentului sirian de artilerie soldat cu morţi în rândul civililor turci.

Decizia a trecut cu 320 voturi pro, dar au existat şi 129 voturi contra.

Besir Atalay, adjunctul premierului, a declarat totuşi că acesta este un gest pentru descurajarea sirienilor şi un un mandat pentru declanşarea unui război.

Turcii, în urma bombardamentului sirian care a cauzat moartea şi rănirea a numeroşi civili turci, au executat un bombardament de artilerie asupra unor ţinte din teritoriul sirian descoperite pe radar.

Cel mai probabil, este vorba de foc de contrabaterie în urma identificării pe radarele terestre a poziţiilor artileriei siriene. Această concluzie este întărită de ştirile care anunţă pierderi de vieţi în rândul militarilor sirieni în urma bombardamentului artilerie turce. (Nota redacţiei)

În cadrul unei întâlniri de urgenţă, NATO a solicitat “imediata stopare a unor asemenea acte agresive asupra unui aliat”.

SUA, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană, au condamnat acţiunile Siriei.

Rusia, ţară care poate fi considerată în mod evident aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a solicitat Damascului să recunoască în mod oficial că atacul peste graniţa cu Turcia a fost un accident tragic şi să declare că nu se va mai întâmpla.

Sursa: BBC

Mă surprinde atitudinea NATO faţă de aceste incidente.

Să plătească oare Turcia nişte aroganţe recente?

Nu înţeleg ce alt act de agresiune ar fi fost suficient pentru ca NATO să acţioneze în sprijinul statului membru al alianţei. Trebuia să vedem şenilele tancurilor siriene zdrobind copiii civililor turci fugăriţi pe străzile propriilor oraşe?

Asta este alianţa NATO? Dacă militarii ruşi rămaşi pe teritoriul Republicii Moldova greşesc de vreo câteva ori şi nimeresc Tulcea şi Galaţiul cu câteva rachete, la ce ar trebui să ne aşteptăm din partea alianţei în care suntem membri?

Este greu de crezut că de două ori sirienii au orientat ţevile în direcţia Turciei din greşeală.

Mă gândesc la desele ieşiri cu undiţele pe la mine pe aici şi la priveliştea cu Bulgaria, de peste Dunăre.

Cât de tâmpit să fii să îndrepţi tunul sau mortierul către Bulgaria, când luptele se dau pe teritoriul României?

Aşa, ca şi analogie… lupte de stradă în Călăraşi şi prin apropiere, iar salvele de artilerie să nimerească oraşul Silistra din greşeală.

La câteva zile distanţă, jeap, iar cu bombardeaua pusă pe bulgari! Păi cine dracu’ ar crede că a fost din greşeală?

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

11 Comments

 • Sincer sa fiu miroase a provocare de razboi….sunt multi care doresc asta…..fie rebelii….fie ,,agenturili streine”……nu conteaza mijlocul….devastator va fi efectul…….

  • O fi deception tactic la nivel macro? Siria ocupata, pentru a nu i se permite o eventuala interventie de partea Iranului?

  • corect ce spune mozambic.
   nu va fi ocupata pt ca americanii nu vor trimite “boots on the ground”, cel putin nu anul asta. au doar fos si clandestinii cia. de un an jumate. fara prea mare efect, decat mediatic.
   inca de la mircea cel batran si nicopole astia mai din vest, zic “nu si nu, batman, batman”, indiferent ce le spun astia mai de la est care am trait mai pe-aici.
   turcii stiu, doar ca li (aka erdogan) s-a sculat sa fie califat etc etc

 • Calarasan fiind, subscriu la faza cu bombardeaua peste balta fix pe cupola Tzum-ului ! (Nush daca mai exista, dar primi blugi “de firma” de acolo ii am!
  Acu`la partea cu razbelul, tratatele “e” clare, daca partea atacata nu invoca articolu` 5 din tractat, nema rezbel! Declaratii de sustinere si de “infierare” a agresorului, fro rezolutie ONU blocata de Rusia si/sau China.. si cam atat! Oricum, turcaletii nu vor lasa asa afront nepedepsit,mai ales ca vorbim de civili. Oricum, tampit nea Bashar sau cum dracu` il cheama pe nenea dictatoru`..
  Inca o chestie, frumos blog, big like!

  • exista in nato mai multe plantatii de calculatoare care analizeaza diferite scenarii turcia-siria (cu milioane de variabile). in momentul in care se va gasi un curs de actiune care sa depaseasca o anumita marja pro turcia, se va declansa.
   si as pune pariu ca si in conditiile alea, calculatorul se va insela 😀

 • Voi sunteti asa de naivi sau sunteti asa fraieri sa credeti ca AL ASSAD a deschis focul asupra Turciei? Nu are sens sa tragi cateva focuri peste alta tara cand ai probleme la tine acasa. E clar ca rebelii au facut asta ca sa provoace Turcia :). Si turcii nu pot sa cred ca sunt asa de prosti incat sa nu isi dea seama!

 • Oricum otomanilor l-i s-a erectat iataganul razbelului de ceva vreme in urma si nu il pot culca la loc , oricat si-l freaca ei , ba prin Mediterana , la provocat grecii printre insulite , la leapsa cu fregatele , sau cu zburatoarele , sa testeze reactiile grecoteilor , sau ale cipriotilor , sau alte natii care au copai cu pliciuri pe acolo , ca e cam mare inghesuiala in ultima vreme prin Mediterana……
  Sa nu uitam ca si la ei , ca si in Siria , puciurile generalilor la fiecare plan cincinal sunt obisnuite……. Incepem sa ne temem mai mult de generalii lor rebeli decat de cei ai rusilor , si multumesc lui Doamne Doamne ca nu au bombe cu prajituri galbene , ca era belea mare prin zona………
  Oricum OTAN nu zice nimic si nu va spune , rusnacii sunt bagati prea adanc in zona si oricat de bataiosi sunt turcafletii , or sa stea cuminti cand nea Putinica o sa ii urecheasca un pic si o sa ii ameninte iar ca le arata el pe unde face pipi chefalu’ daca isi baga nasul in ciorba lui……
  Apropo , imi pare mie , sau in ultima vreme toti incep sa ii intrebe pe rusi pana si daca pot merge la buda in propria ograda ? 🙂
  Cine stie …..cunoaste ce vreau sa spun cu asta…. 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: