Parlamentarii greci vor vota achiziția a 18 avioane omnirol Rafale fabricate de către compania Dassault, achiziție care ar necesita în total 2.5 miliarde de euro (3.04) miliarde de dolari.

Dassault Rafale

Dassault Rafale

Contractul ar urma să fie semnat de către miniștrii ambelor țări, la Atena, luna aceasta și este parte a planului Greciei de a-și întări capacitățile de apărare pe fundalul disputelor cu Turcia asupra resurselor din Marea Mediterană.

Pentru achiziția și mentenanța a șase avioane Rafale noi și a altor 12 din același tip, aflate în uz, Grecia va plăti anul acesta 1.5 miliarde de euro, urmând ca în perioada 2022-2023 să plătească anual câte 400 de milioane de euro, 67 milioane de euro în 2024 și 34 de milioane de euro în anul 2025.

Dezbaterile din parlamentul Greciei se vor finaliza cu votul planificat pentru finalul acestei săptămâni.

În ciuda greutăților întâmpinate în perioada de criză economică gravă care a afectat țara, urmate de cele cauzade de către pandemie, guvernul grec a decis să investească în forțele armate, să sporească numărul de militari, să achiziționeze tehnică de luptă cum ar fi fregate, elicoptere și drone, precum și să modernizeze flota de avioane F-16.

Parlamentul de la Atena va vota, de asemenea, pentru extinderea apelor teritoriale vestice la 12 mile, de la șase, luna aceasta.

Iulian Iamandi