Gripen F prezentat in Elvetia - Ianuarie 2013

Gripen F prezentat in Elvetia – Ianuarie 2013

Mai devreme in cursul zilei de azi, Consiliul Statelor (Standerat), una dintre cele doua camere ale Parlamentului elvetian, a votat “da”cu o majoritate absoluta pentru anularea pragului de cheltuieli pentru achizitia de Gripen E pentru Elvetia.

Statderat votase deja in favoarea achizitiei de Gripen E – avionul multirol de urmatoarea generatie al Saab – si pentru un fond special de achizitie, in martie, anul acesta. Votul de azi, care a intrunit o majoritate absoluta clara, de 27 de voturi pentru la 17 voturi contra, inseamna ca achizitia are sprijinul necesar in ambele camere. La finele actualei sesiuni parlamentare, pe 27 septembrie, ambele camere ale Parlamentului elvetian, Standerat si Consiliul National (Nationalrat), vor relua si vor vota din nou toate deciziile federale adoptate in cadrul sesiunii, inclusiv achizitia de Gripen E.

“Aceasta este o aprobare puternica pentru Gripen, care este cel mai modern avion de lupta, de varf tehnologic, si cea mai eficienta optiune pentru Elvetia, din punctul de vedere al costurilor. Gripen E se bazeaza pe o platforma dovedita, iar dat fiind ca Suedia este angajata, iar avionul se afla deja in faza de pre-productie, aceasta reprezinta o achizitie care prezinta un risc comparativ scazut. Daca voturile vor fi reconfirmate la finele actualei sesiuni a parlamentului, va trebui sa vedem daca se va convoca un referendum public pentru achizitia de Gripen. In acest caz, atunci va trebui sa se organizeze un referendum inainte de a fi primita o comanda pentru avioane,”declara Lennart Sindahl, Vice Presedinte Senior si Sef al Business Area al Saab.

Un comunicat SAAB