Puma-M peste Arcul de Triumf, Parada de 1 Decembrie 2012

Puma-M peste Arcul de Triumf, Parada de 1 Decembrie 2012

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naționale este precedat de două formaţii de aeronave militare.

Prima formație este compusă din 3 elicoptere IAR-330 Puma, condusă de comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel.

Elicopterul PUMA a fost proiectat la mijlocul anilor 60 pentru îndeplinirea misiunilor de transport mediu. Destinat Armatei Franceze, acesta a fost construit sub licenţă, cu numele IAR-330 Puma de IAR Braşov, începând din iulie 1974.

În România au fost construite peste 160 de elicoptere atât pentru scopuri civile, cât şi militare. Elicopterul poate executa misiuni de cercetare-observare, transport personal şi materiale, evacuare medicală şi căutare-salvare.

Elicopterele IAR-330 M reprezintă o variantă modernizată a elicopterului IAR 330 şi sunt concepute pentru transport, fiind interoperabile cu forţele NATO.

Piloţii români şi-au dovedit profesionalismul în pilotarea acestor elicoptere în misiuni executate în ţară şi în strănătate. Notabilă a fost prezenţa acestor elicoptere în misiunea ALTHEEA din Bosnia-Herţegovina din anul 2005, desfăşurată sub egida Uniunii Europene.

De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate, ca urmare a inundaţiilor ce au afectat România în ultimii ani.

La începutul acestui an, ele au răspuns prezent la campania de ajutorare a populaţiei afectate de căderile masive de zăpadă, transportând alimente şi ajutoare în zonele afectate.

 

– Iulian Iamandi –