Blocul de paradă al Ministerului Administraţiei şi Internelor, este condus de locotenent-colonelul Costel MOCANU, din cadrul Jandarmeriei Române.

Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare, constituit din subofiţeri de elită, vă prezintă onorul într-o ţinută care ne aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme.

Urmează Detaşamentul de acţiuni speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Luptătorii acestei unităţi de elită sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia  antiteroristă, la obiectivele din competenţa Jandarmeriei, pe întreg teritoriul naţional.

În afara terioriului naţional, jandarmii execută, sub egida NATO, misiuni de instruire şi mentorizare în sprijinul Forţelor de Asistenţă de Securitate din Afganistan, după ce, pe durata a 10 ani, au executat, sub egida ONU şi a Uniunii Europene misiuni de menţinere a păcii, în Kosovo.

Aflaţi sub jurământ faţă de Patrie şi popor, jandarmii au participat la toate campaniile militare desfăşurate de Armata Română, începând cu Războiul de Independenţă, asigurând ordinea în liniile din spatele frontului, dar la nevoie s-au aflat şi în prima linie, ca forţă combatantă, contribuind la împlinirea năzuinţei de veacuri – unirea tuturor românilor într-un stat independent.

Detaşamentul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de căpitanul LAURENŢIU AMZU şi este constituit din:

–          echipaje de servanţi pompieri,

–          echipaje S.M.U.R.D.,

–          echipaje de salvatori de la înălţime,

–          echipaje de intervenţie pirotehnică şi

–          echipaje de intervenţie la urgenţe chimice, radiologice sau nucleare.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este integrator şi coordonator la nivel naţional, al acţiunilor de răspuns din domeniul managementului situaţiilor de urgenţă. Acesta asigură coordonarea acţiunilor de intervenţie, specifice tipurilor de risc aflate în responsabilitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre care cele mai importante sunt: incendiile şi accidente chimice cu implicaţii în afara amplasamentului. 

Totodată, în cadrul Sistemului Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, I.G.S.U. are misiuni de intervenţie şi coordonare a acţiunilor unor categorii de forţe în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă de mare amploare şi efecte deosebite asupra populaţiei şi mediului înconjurător de tipul cutremurelor, inundaţiilor, accidentelor la construcţii hidrotehnice, avarii tehnologice, accidente pe căile comunicaţii, avarierea gravă a sistemelor de gospodărie communal.

 

 

Vă prezintă onorul detaşamentul de studenţi ai ACADEMIEI DE POLIŢIE ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”, comandat de comisarul-şef Laurenţiu POPESCU.

Instituţie de învăţământ superior, singura cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie şi pompieri aiMinisterului Administraţiei şi Internelor, la nivelul de performanţă specific  institutiilor europene de invătământ superior.

– Iulian Iamandi –