Pantsir-S1 (foto Vitaliy Ragulin, via wiki)

Conform RIA care citeaza surse din Ministerul Rus al Apararii, sistemul de aparare antiaeriana Pantsir-S1 a fost testat pentru prima oara in zona Arctica a Rusiei. Si nu a fost singura premiera. Sistemul a fost testat, cu succes, pentru combaterea unei tinte rapide, de mici dimensiuni: o racheta de croaziera.

Racheta de croaziera “reala” a fost lansata de un bombardier strategic Tupolev Tu-95MS, avand ca tinta o cladire aflata la 800 km distanta.

Conform unui comunicat de presa al Miniserului: “Pantsir-S1 a lovit tinta cu doua rachete, prevenind distrugerea cladirii pe care o apara. Exercitiul de tragere reala din poligonul de testare Pemboy, a confirmat performantele ridicate ale noului sistem de aparare antiaeriana.”

Anterior sistemul a fost testat doar impotriva unor tinte care simulau rachete de croaziera.

Pantsir este un sistem mixt de aparare aeriana, oferit de KBP Tula, poate angaja tinte de la distante de 20 km folosind rachetele 56E7 sau 4 km folosind cele 2 tunuri de 30mm.

Printre beneficiarii sistemului se numara Ministerul Rus al Apararii (100 de sisteme comandate, care urmeaza sa fie livrate), Emiratele Arabe Unite, Algeria si  Siria. In urma recentei vizite a Premierului irakian la Moscova, a fost semnat un contract pentru achizitia a 50 de sisteme Pantsir-S1.

Si un filmulete:

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;