Nurettin Janikli, misnistrul turc al apararii a anuntat pe contul personal de Twitter semnarea unui contract cu Pakistanul. Conform contractului, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM), navalistul turc, va livra Marinei Pakistanului patru corvete clasa ADA/MILGEM. Semnarea contractului a avut loc ieri la Rawalpindi fiind, potrivit ministrului turc al apararii “cel mai mare contract de export castigat de industria turca de aparare”.

Ada MILGEM

Ada MILGEM

Negocierile intre cele doua state dateaza din 2015.

Potrivit acordului semnat primele doua corvete destinate Pakistanului vor fi construite la Santierul Naval Istambul (care construieste si corvetele destinate Marinei Turciei) urmand a fi livrate la beneficiar in 2023. Celelalte doua vor fi construite in Pakistan la santierul Karachi Shipyard & Engineering Works Ltd. (KSEW) cu asistenta turca urmand a fi livrate in 2024-2025.

Prima nava ar trebui construita in 54 de luni de la semnarea contractului, iar restul in 60, 66 si respectiv 72 luni. Anterior, in Mai 2017 STM si KSEW au semnat un acord preliminar pentru constructia acestor corvete la Karachi.

Clasa MILGEM este primul combatant naval de mari dimensiuni (aproximativ 100 metri lungime si 2300 tone deplasament) proiectat integral in Turcia.

Proiectul a fost dezvoltat pentru Marina Turciei cu asistenta Centrului de Stat pentru Cercetare si Proiectare Navala din Nikolaev, Ucraina. In total turcii au in plan achizitia a 12 corvete dar pana acum doar 4 au fost comandate. Constructia primeia ( F 511 Heybeliada) a demarat in 2007, nava intrand in serviciul baneficiarului in Septembrie 2011. A doua, F 512 Büyükada, a intrat in serviciul Marinei Turciei in Septembrie 2013.

Alte doua corvete, F 513 Burgazada si F 514 Kınalıadaare, se afla in diverse stadii de finalizare in santierul naval Istambul.

Marius Constantin