Pakistanul inteționează să transfere patruzeci și patru de tancuri tip T-80 către Ucraina în schimbul unui ajutor din partea occidentului. Pakistanul furnizează deja proiectile Ucrainei, aspect care a declanșat reacții negative din partea Kremlinului, rușii cerând ca tancurile T-80 să nu fie trimise Kievului și să fie stopate livrarea munițiilor către ucraineni.

Moscova a solicitat deja Chinei să intervină cu influența asupra puterii din Pakistan, însă Islamabadul a transmis explicații în presă că dorește să facă față creșterii crizei economice și speră la ajutoare financiare din partea vestului.

Și uite așa, Pakistanul s-a apucat să vândă armament și muniții Ucrainei aflate în război cu Rusia… pentru a rezista crizei economice.

Simplu.

Simplu?

Nu, pentru că Islamabadul neagă că ar furniza Ucrainei muniții și afirmă la nivel înalt că a aderat la o politică de neinterferare în conflicte externe.

Însă, în același timp, autoritățile pakistaneze și-au exprimat disponibilitatea de a transfera Ucrainei patruzeci și patru de tancuri T-80UD achiziționate spre finalul anilor 1990.

Complicat?

Complicat. Mai ales că pentru a furniza arme către Ucraina, Pakistanul ar utiliza un pod aerian creat de către Marea Britanie și porturi în Polonia și Germania.

Și încă nu e complicat destul: Kremlinul a încercat să ofere Pakistanului 50000 de tone de făină ca… ajutor, sau mită, pentru a influența decizia Islamabadului de a transfera Ucrainei armament și muniții.

Să ne amintim că la finalul anului 2022 NASA anunța că Rusia furase deja făină valorând un miliard de dolari din teritoriile ucrainene ocupate.

Adică aproximativ șase milioane de tone de grîu.

Navele de transport ale Rusiei au transportat cereale în alte țări, inclusiv Libia și Iran, dar este dificil de estimat cantitatea.

Iulian Iamandi