PAK-FA, tânăra speranţă ruso-indiană

Cu şapte ani înainte de termenul programat pentru marele succes, Ministerul Rus al Apărării a anunţat că se va lăsa cu o întârziere de doi ani în programul lor de avion al generaţiei a cincea.

Până acum se preconiza că PAK-FA va fi ceriticat pentru Forţele Aeriene Indiene în 2017, dar şi indienii au anunţat o amânare pentru 2019, moment după care se va trece la producţia de serie.

Pe lângă întârziere, indienii au dezvăluit şi faptul că programul PAK-FA va depăşi semnificativ bugetul de 6 miliarde de dolari precizând că anumite sisteme de avionică vor costa mai mult decât s-a aproximat.

Dincolo de veştile mai puţin plăcute, indienii au dat-o pe poezie spunând că există şi o latură pozitivă, pentru că programul PAK-FA le va fi de folos pentru inestimabila experienţă în testarea şi certificarea unui avion de luptă greu, mai mare şi mai complex dec’t LCA Tejas-ul băştinaş.

Vax. Şi? Oricum se alegeau cu aşa ceva şi fără întârzieri şi depăşiri de buget alocat.

Şi restul ar continua pe aceeaşi cărare propagandistico-vrăjelească, aşadar ne oprim aici aşa cum v-am obişnuit că procedăm cu aburelile. Suntem băieţi mari şi nu înghiţim din astea.

Deci, esenţialul e trist. Se lasă cu întârzieri.

Banii nu sunt problemă pentru dumnealor, că doar nu se zvârcole să înlocuiască nişte puţine zeci de LanceR-e cu alte puţine zeci de F-16 precum ştim noi cine.

Păi nu?