Tu-160 Blackjack

PAK-DA, viitorul bombardier al Rusiei nu va fi unul hipersonic.

A zis-o comandantul fortei de bombardiere, General Locotenent Anatoly Zhikharev, contrazicand una dintre declaratiile lui Rogozin de acum ceva timp.

Primul prototip al PAK-DA va fi inmatriculat cam prin 2020, a mai adaugat generalul, fapt care nu ne emotioneaza. E vorba de o aproximare intotdeauna nesigura atunci cand este vorba de prototipurile aparatelor de zbor moderne, bazate pe tehnologii despre care imi e greu sa consider ca sunt indeajuns de coapte si mai rau, atunci cand este vorba de sustinerea unor cheltuieli foarte mari… parca nu imi vine deloc sa ma astept ca acesta sa fie gata in 2020.

Vitezele hipersonice, de obicei se refera la Mach 5 si peste, care pot fi obtinute cu ajutorul propulsiei avansate cum ar fi motoare ramjet sau scramjet. Pana in prezent, nici un aparat de zbor cu echipaj uman nu a  zburat folosind astfel de tehnologii.

PAK-DA… cumva

Dintre declaratiile diversilor lideri legate de PAK-DA in ultima vreme, sigur putem lua de buna vointa presedintelui Vladimir Putin care a cerut dezvoltarea initiala a unui nou bombardier cu raza lunga de actiune pentru aviatia strategica (“We have to develop work on the new PAK-DA long-range bomber aircraft for Long-Range Aviation. The task is not easy from a scientific-technical standpoint, but we need to start work”), bazata pe necesitatea reala de introducere in dotare a unui bombardier modern care sa sustina misiuni la distanta mare, dar si aceasta data de seful bombardierelor bazata pe realism fata de dificultatile tehnologice de realizare a unui avion hipersonic.

Demna de reamintit este declaratia lui Rogozin din Iunie, cand acesta a spus ca nu vede necesar ca PAK-DA sa inlocuiasca batranele Tu-95MS si mai recentele Tu-160:

“These aircraft will not get anywhere. Not ours, not theirs,”

Chiar daca ulterior a revenit cu precizari, intorcand-o ca la Moscova, si realismul acestor vorbe are o importanta majora.

Sursa: RIA Novosti

 – Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română; Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;