Centauro 155

Oto Melara SpA a prezentat recent o versiune autotun de 155 milimetri derivată din Centauro VBM (Veicolo Blindato Medio) 8×8. Adică dinozaurul din fotografia de mai sus, că deja mă feresc să îi spun ţestoasă…

Noul vehicul este o adaptare a unei turele cu ţeavă de 155 mm/39 într-o turelă blindată, cu design stealth, care mai dispune de opt lansatoare de grenade, o suită digitală, un sistem de elevaţie puternic, un sistem de alimentare automat cu muniţie şi poate fi echipat cu o mitralieră grea de 12.7 mm. integrată în sistemul stealth telecomandat din interior Oto Melara SpA HITROLE.

Piesa de artilerie poate trage muniţii ghidate din familia Oto Melara SpA Vulcano, dar şi proiectile standard NATO pentru acest calibru.

Noul autotun are nevoie de mai puţin de trei minute pentru a fi amplasat şi gata de tragere, iar pentru abandonarea poziţiei după executarea focului îi este necesar mai puţin de un minut.

Centauro VBM este o familie de vehicule fabricate de către CIO (Societa Consortile Iveco-Oto Melara), un consorţiu între Iveco D.V. şi Oto Melara SpA.

Şasiul Centauro VBM foloseşte ca platformă pentru Centauro VBM Freccia – IFV al armatei italiene, Centauro VBM vehicul de recunoaştere şi sprijin cu foc ce face parte din inventarele Italiei, Spaniei şi Omanului, care dispune de o turelă Oto Melara SpA HITFACT cu o piesă de artilerie de 105mm/52 sau 120 mm/45, Centauro VBM Draco echipat cu o turelă cu tun de 76 mm, Centauro VBM Recovery şi Centauro VBM Freccia Explorer care dispune de protecţie sporită şi este înarmat cu turelă Oto Melara SpA HITFIST Plus care are un tun de 25 mm şi două lansatoare pentru mini-UAV-ul Oto Melara SpA HORUS pentru misiuni de recunoaştere tactică.

Autotun Centauro cal. 155 mm

Sursa: Defesa

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.