Poate n-o suna bine titlul, dar l-am scris așa cum am simțit. Și am simțit asta de niște ani, cu accentuare în perioada în care racheta purtătoare SLS a fost erectată.

Da, eu n-am crezut că o să iasă bine.

Și nici acum nu cred că a fost ok.

Da, d-aia am tăcut pe aici.

SLS, de fapt Artemis în forma asta nu e ce ar trebui să fie.

Și sigur la un moment dat vom afla cât de problematică cu adevărat a fost misiunea Artemis 1. Mai rău, nici viitorul nu sună bine și nici după ce vor fi remediate aspectele tehnice problematice… Artemis-urile nu vor fi ceea ce trebuie.

Artemis e mai mult propagandă decât concretizare solidă.

Dar, să uităm necazurile și să o dăm cu știrea succesului.

La cincizeci de ani după

Da, cincizeci de ani au trecut de la ultima aselenizare a pământenilor, de la ultima misiune Apollo.

La jumătate de secol după, NASA a realizat un pas major pentru întoarcerea omului pe satelitul natural al planetei noastre.

Capsula Orion a amerizat cu succes, misiunea Artemis 1 s-a încheiat.

Orion a amerizat în apropiere de Baja California după 25 de zile și jumătate de zbor în spațiu, mai ales după zborul în jurul Lunii.

Capsula spațială Orion a fost recuperată de distrugătorul USS Porter din clasa Arleigh Burke și va fi adusă în portul San Diego, California.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat cu această ocazie:

“This has been an extraordinarily successful mission. It is the beginning of the new beginning, and that is to explore the heavens.”

Uau… […] to explore the heavens!

Să ne reamintim: după cincizeci de ani de la aselenizare modulului lunar al misiunii Apollo 17 în regiunea Taurus-Littrow, aceea fiind cea de-a șasea și mai ales ultima misiune selenară.

Prima misiune cu echipaj la bordul capsulei spațiale Orion, Artemis 2, este progrmată să se desfășoare pe la finalul anului 2024.

Artemis 2 va plimba patru astronauți, între care și unul aparținând Canadian Space Agency, în jurul Lunii și înapoi pe Terra.

Întrebată despre componența echipajului pentru Artemis 2, directorul Johnson Space Center, Vanessa Wyche, a răspuns că NASA a așteptat până când Artemis 1 a fost un succes clar înainte de a numi echipajul.

“If all is still go and everything looks good, then our plan is to name the crew in early 2023.”

Și NASA a avut îndoieli, nu mai eu/noi.

Iulian Iamandi