Terestre

Oplot: Cooperare intre Ucraina si Polonia

T-84 Oplot M

T-84 Oplot M

Biroul de proiectate ucrainian Morozov şi polonezii de la Stalowa Wola vor crea un sistem cu mortier de 120 mm şi unul cu obuzier de 155 mm pe platforma tancului T-84 Oplot.

Tancul T-84 Oplot a fost dezvoltat de către Kharkov Morozov Design Bureau, iar de producţia acestuia s-a ocupat Fabrica Malyshev.

T-84 Oplot dispune de un sistem integrat de protecţie a vehiculului, care include blindaj pasiv, matrice ERA (Explosive Reactive Armour) precum şi de un număr de alte dispozitive de protecţie optimizate împotriva armelor antitanc moderne, făcând tancul mai puţin vulnerabil în faţa oricărui sistem de armament antitanc.

Tancul T-84 Oplot este propulsat de un motor diesel tip 6TD-2 care dezvoltă 1200 cai putere. Motorul a fost proiectat să ofere performanţe bune în toate condiţiile meteo, în particular la temperaturi înalte.

Deşi diesel, motorul 6TD-2 poate funcţiona şi cu alţi combustibili incluzând petrol, kerosen, combustibili destinaţi motoarelor cu reacţie sau orice amestec al acestora.

T-84 Oplot este în serviciul armatei Ucrainei şi al armatei Thailandei, ţară care a comandat 49 tancuri din acest tip pentru a înlocui bătrânele tancuri uşoare americane M41A3 Walker Bulldog.

Sursa: Army Recognition

Treaba-i bună cu Oplot ăsta

Nu-i rău pentru ei. Ucrainienii devin din ce în ce mai puternici, polonezii la fel. Implicarea firmei poloneze Stalowa Wola nu înseamnă neapărat şi achiziţia pentru Polonia a unui număr de mortiere grele autopropulsate sau a obuziere de 155 mm, însă experienţa câştigată din această colaborare va prinde bine în viitor.

Cel mai bine îmi sună mie cei 1200 de cai putere ai motorului 6TD-2. Nu ştiu cât o fi de fiabil, însă după sprijinul oferit Ucrainei dinspre partea de dincoace de noua Cortină de Fier… poate vor fi dispuşi să îl exporte fără nazuri. Ştiu eu pe unii care s-ar bucura să dispună de 1200 de cai în eventuala modernizare la standardul TR-85M2.

Iulian Iamandi

 

6 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: