Forte Speciale

Operatori din fortele speciale canadiene in lupta cu ISIS

Operator FOS canadian in Iordania, Eager Lion 2015

Operator FOS canadian in Iordania, Eager Lion 2015

Operatori din forţele pentru operaţii speciale canadiene au luptat o zi întreagă alături de luptătorii kurzi Peshmerga împotriva ISIS. Statul Islamic a lansat cea mai mare ofensivă în Irak de la momentul sosirii trupelor occidentale în regiune, acum un an şi jumătate.

Departamentul canadian al Apărării Naţionale a comunicat pe 17 Decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de generalul maior Charles Lamarre că Statul Islamic a lansat un atac puternic concentrat şi foarte bine coordonat asupra liniilor kurde în zona în care se află forţele speciale canadiene.

“The attackers employed indirect artillery fire, suicide vehicle-borne improvised explosive devices, and ground troops in an attempt to break through the KSF (Kurdish Security Forces) defensive line.”

Canadienii nu au suferit pierderi, a mai preciyat Lamare, generalul care comandă Canadian Forces Strategic Joint Staff.

Task Grupul canadian este format din JTF-2 (Joint Task Force 2) cu baza în Ottawa şi din regimentul de forţe pentru operaţii spefciale cu baza în Petawawa.

Avioanele canadiene CF-18 au lansat peste cinci sute de bombe anul trecut asupra ţintelor ISIS.

Sursa: Army Recognition

 

Iulian Iamandi

 

3 Comments

 • e mare scandal aici in Canada pe tema implicarii armatei canadiene in operatzii de lupta in strainatate, implicare decisa de fostul guvern conservator condus de Stepen Harper. actualul guvern liberal condus de justin trudeau a zis ca in 2016 va retrage avioanele CF-18 ABM Hornet cae bombardeaza acum in Irak dar va mentzine decat trupe speciale canadiene la sol care vor face numai antrenament pt Peshmerga.
  http://ici.radio-canada.ca/nouvelles/politique/2015/12/21/005-irak-ministre-defense-visite-nord-irak-etat-islamique.shtml

  • Paguba in ciuperci, retragerea aviatiei canadiene… pentru ca occidentalii au ROE mult mai severe decat ceea ce fac rusii acolo cu aviatia.

   Ca sa dezvolt un pic, din afara are sa se vada ca un insucces folosirea aviatiei occidentale impotriva ISIS, comparativ cu efectele produse de cea ruseasca. Occidentalii au ROE stricte, cum ziceam, se lucreaza cu provocarea de pagube colaterale cat mai mici sau deloc. Au patit-o si impotriva sarbilor, cand in campania de vanat tancuri au reusit sa strice vreo zece testoase sarbesti. Da, impotriva ISIS se lucreaza cu JTAC si prind bine la lovituri tactice de precizie… insa rusii par ca au declansat infernul din aer asupra insurgentilor impotriva carora preferea sa lupte.

   Dincolo de asta, e vorba si de campania ruseasca de propaganda. Una de mare succes. Daca un CF-u canadian loveste o tinta si provoaca pierderi civile, se strica imaginea acasa si in lume. Occidentalii par fara propaganda, rusii si altii i-ar bate in cuie pe canadieni prin presa controlata, dar si in mediul online.

   Mai mult decat atat, pierderea unui CF si decapitarea unui pilot canadian ar fi un dezastru. Rusii au intors pierderile proprii in favoarea lor si i-au transformat in eroi pe cei cazuti. Sociologia occidentala e alta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: