Guvernul României a adoptat în ședința din 7 iulie, o hotărâre privind acceptarea de către statul român a unei donații de bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea companiei americane Lockheed Martin Overseas, LLC și darea în administrarea MApN a acestori bunuri.

            Astfel, Ministerul Apărării Naționale va deveni beneficiarul unor donații de bunuri în valoare totală de 2.255.802,00 USD destinate implementării, în cadrul structurilor proprii de execuție a mentenanței din Statul Major al Forțelor Aeriene, a unor capabilități de testare și reparare a echipamentelor din compunerea radarelor TPS-79 – Gap Filler.

            Compensarea se realizează conform acordurilor încheiate ca urmare a semnării, de către MApN cu Lockheed Martin Overseas, LLC a unor contracte privind furnizarea de piese de schimb specifice radarelor TPS-79, respectiv servicii de reparații echipamente radar TPS-79(R).

            Având în vedere că bunurile și serviciile care fac obiectul contractelor menționate mai sus, semnate în anul 2021, sunt din domeniul apărării și au o valoare care depășește, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorul a fost obligat să efectueze operații compensatorii în conformitate cu prevederile OuG nr. 189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.354/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Biroul de presă