French soldiers in Gao Mali Operation Serval 2 March 2013

Militari francezi în Gao, Mali, Operation Serval – 2 March 2013

Luptele pe care le dă Armata Franceză în munţii din Mali devin tot mai grele şi există pericolul – asupra căruia am atras atenţia pe Resboiu în urmă cu ceva timp – ca militanţii să treacă la atentante sinucigaşe cu bombă.

Pe lângă pericolul apariţiei atentatorilor-sinucigaşi, există şi probabilitatea ca insurgenţii musulmani să ia ostateci şi să folosească lupte conform tacticilor de gherilă.

Conform declaraţiilor de la începutul acestei luni ale unui purtător de cuvânt al Armatei Franceze, militarii francezi şi cei ciadieni au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea militanţilor islamişti, săptămâna trecută, care s-au apărat pe poziţii în munţii din Nord.

Acesta este un semn că intervenţia militară a Franţei împotriva jihadiştilor din Mali, iniţial văzută ca o lovitură rapidă, nu se va termina în timp scurt.

În ciuda promisiunilor din partea guvernului francez, care a declarat că retragerea va începe în câteva săptămâni, trupele franceze vor rămâne în Mali până cel puţin în Iulie din cauza rezistenţei mai puternice decât se estimase.

Conducerea Franţei a înfăţişat intervenţia împotriva radicalilor din Mali, susţinuţi de către al-Qaeda, ca fiind una rapidă şi limitată, urmată de predarea îndatoririlor de securitate către o forţă africană, însă sub protecţia anonimatului au început să apară declaraţii din partea oficialilor francezi care spun că militarii ţării lor vor rămâne în această ţară pentru cel puţin şase luni – cel puţin până ce vor putea fi organizate alegeri.

Sursa: Army Recognition

 

Nasol moment. Francezii pot pierde “momentum”-ul, dacă se schimbă foaia şi în munţi au de înfruntat poziţii pregătite din timp.

De urmărit. Niciodată nu am crezut în termenele optimiste – o lună, trei luni, până la Crăciun suntem acasă, etc.

 

– Iulian Iamandi –