Tabara de refugiati sirieni in provincia Hatay, Turcia (foto: Reuters/Osman Orsal)

Natiunile Unite au pus pixul pe foaie/creionul pe harta si s-au apucat de planificat o operatiune de mentinere a pacii in Siria, in cazul in care se ajunge la un acord de incetare a focului cu ocazia sarbatorii Eid. Planul e deja in asteptarea unui Mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Herve Ladsous, Sub-Secretar General pentru Operatiuni de Mentinere a Pacii, a declarat: “Right now the focus is really on Lakhdar Brahimi’s efforts to achieve a ceasefire, whether temporary or more durable, and then of course, if such a thing did indeed happen, which is to be strongly desired because it is a shocking fact that everyday 150, 200 civilians are killed, and it has become almost part of the background noise, you know, and this is simply unacceptable. So, of course, subject to what the Security Council might decide eventually we are giving thought to what we could do to contribute, you know, in the framework of a solution.”

Lakhdar Brahimi, emisar al ONU si Ligii Arabe in Siria, s-a intalnit duminica la Damasc cu Bashar Assad, Presedintele Siriei, in incercarea de a obtine un acord de incetare a focului intre rebeli si fortele guvernamentale, cu ocazia sarbatorii de Eid al-Adha holiday (care incepe pe 26 Octombrie).

Conform agentiei nationale de presa SANA, Damascul sprijina propunerea de armistitiu, dar nu va inceta focul pe parcursul celor 4 zile de Eid al-Adha, decat in cazul in care Tarile Vestice si aliatii lor din zona Golfului vor intrerupe sprijinul acordat rebelilor si aprovizionarea acestora cu arme.

Conform declaratiilor lui Ladsous o forta de mentinerea pacii numarand 3000 de oameni ar putea fi discocata in zona in cazul unui armistitiu.

Via Times of Israel

– Griffon236 –

 
Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;