Figthers of the Islamist group Ansar Dine - Mali

Figthers of the Islamist group Ansar Dine – Mali

Se adevereşte o premoniţie a redacţiei noastre, dezbătută intern.. pe liniile directe. Rămâne de văzut ce se va adeveri din ce am pus cap la cap şi mai ales din ce am auzit la rând la peşte congelat.

So, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a autorizat desfăşurarea unui contingent militar internaţional pentru eliberarea zonei de Nord din Mali de sub controlul islamiştilor rebeli şi a separatiştilor tuaregi.

Cei 15 membri ai consiliului au votat ieri, în unanimitate, decizia de  a acorda AFISMA (African-led International Support Mission in Mali) un mandat iniţial de un an, cu toate că operaţiile militare ar putea începe cel mai probabil prin Septembrie 2013.

Conform rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, iniţiată de către Franţa, cei 3300 de militari vor trebui să ia “toate măsurile necesare” pentru a ajuta recapturarea Nordului acestei ţări din mîinile teoriştilor, extremiştilor şi a grupurilor înarmate.

Ţările membre ale Uniunii Europene şi statele membre ONU, au fost însărcinate cu reconstrucţia şi antrenarea forţelor de securitate şi armatei din Mali pentru operaţii militare împreună cu AFISMA.

Nordul ţării cu problema, se află sub controlul militanţilor islamişti care au impus strict Sharia, după o lovitură de stat militară care a avut loc în luna Martie.  În total o jumătate de milion de malieni au fost goniţi din propriile case, 270 000 dintre aceştia refugiindu-se în ţările vecine.

Situaţia din Mali a devenit şi mai complicată de evenimentele care au avut loc în Libia vecină, unde anul trecut a fost dărâmat regimul lui Gaddafi.

Întoarcerea în Mali a tuaregilor înarmaţi, MNLA-ii, care au fost folosiţi pentru protecţie de către fostul lider libian, a condus la un război separatist între facşiuni în luna Aprilie, pe motivaţia statului separatist nerecunoscut Azawad, aspect care a dus la ocuparea unei treimi din teritoiul Mali.

Sursa: RIA Novosti

Ehe! Ţineţi minte treaba asta. La timpul potrivit, vom.