Geopolitica

ONU a votat in unanimitate interventia multinationala in Mali

Figthers of the Islamist group Ansar Dine - Mali

Figthers of the Islamist group Ansar Dine – Mali

Se adevereşte o premoniţie a redacţiei noastre, dezbătută intern.. pe liniile directe. Rămâne de văzut ce se va adeveri din ce am pus cap la cap şi mai ales din ce am auzit la rând la peşte congelat.

So, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a autorizat desfăşurarea unui contingent militar internaţional pentru eliberarea zonei de Nord din Mali de sub controlul islamiştilor rebeli şi a separatiştilor tuaregi.

Cei 15 membri ai consiliului au votat ieri, în unanimitate, decizia de  a acorda AFISMA (African-led International Support Mission in Mali) un mandat iniţial de un an, cu toate că operaţiile militare ar putea începe cel mai probabil prin Septembrie 2013.

Conform rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, iniţiată de către Franţa, cei 3300 de militari vor trebui să ia “toate măsurile necesare” pentru a ajuta recapturarea Nordului acestei ţări din mîinile teoriştilor, extremiştilor şi a grupurilor înarmate.

Ţările membre ale Uniunii Europene şi statele membre ONU, au fost însărcinate cu reconstrucţia şi antrenarea forţelor de securitate şi armatei din Mali pentru operaţii militare împreună cu AFISMA.

Nordul ţării cu problema, se află sub controlul militanţilor islamişti care au impus strict Sharia, după o lovitură de stat militară care a avut loc în luna Martie.  În total o jumătate de milion de malieni au fost goniţi din propriile case, 270 000 dintre aceştia refugiindu-se în ţările vecine.

Situaţia din Mali a devenit şi mai complicată de evenimentele care au avut loc în Libia vecină, unde anul trecut a fost dărâmat regimul lui Gaddafi.

Întoarcerea în Mali a tuaregilor înarmaţi, MNLA-ii, care au fost folosiţi pentru protecţie de către fostul lider libian, a condus la un război separatist între facşiuni în luna Aprilie, pe motivaţia statului separatist nerecunoscut Azawad, aspect care a dus la ocuparea unei treimi din teritoiul Mali.

Sursa: RIA Novosti

Ehe! Ţineţi minte treaba asta. La timpul potrivit, vom.

 

10 Comments

 • ”African-led” a se traduce prin ”dezastru in devenire”.Or sa-i chinuie pe saracii bastinasi si mai tare,or sa faca fix-pix,iar bau-bau va face in continuare ce-l taie capul.FOS franceze or sa rezolve cativa sefuti si cam asta va fi tot,pe moment.

 • Franta va folosi ca de obicei, Legiunea Straina.Baietii din Legiune au ocazia sa castige mai bisior ca si pana acum, cand au lancezit doar in bazele lor, cu exceptia celor care au actionat in Afganistan.
  In Mali, Franta isi poate folosi lejer toti legionarii,o perioada de timp.In timpul primului razboi din Golf, din anul 1991,marea majoritate a legionarilor au fost trimisi in Golf.Paza cazarmelor, in special cele aflate pe teritoriul francez, a fost asigurata de catre Jandarmeria Natioanala.

  • Nu cred ca in ceea ce ii priveste pe cei din legiunea straina se potriveste expresia de lancezit in cazarmi. 🙂

   Da, Franta detine o forta expeditionara puternica si bine pregatita. Problema este sustinerea. Cheltuiala.

   Franta singura isi poate sustine interesele gen Michelin (& more) in Indochina Franceza, dupa cum SUA isi protejeaza Bechtelurile.

   Nu stiam de paza cazarmilor. Ne poate confirma, sau infirma, daca vede discutia, Boribum. Intre altele, a facut parte din Daguet.

   • Prin lancezeala, eu inteleg ca nu au avut parte de actiune militara, asa cum a fost in Afganistan.Da, orice operatiune militara implica mai ales costuri banesti.Cele umane, in cazul legionarilor, pentru Franta nu conteaza.Sa nu moara francezi ca atunci se lasa cu ample miscari sociale.

 • O sa vedeti voi Legiunea facand pe dracul ghem in Mali cand o sa vad io ceafa proprie.Nu cu un comunist presedinte. In caz ca va scapat numele misiunii e African-led International Support Mission in Mali.Din astea au mai fost cu duzinile in Africa si toate au fost vax-albina.Chestia nu e interventie,e heirupism.

  • Crezi ca comunistul ala, sifonat tare de flocosii aia de fundamentalisti islamici, are prea multe optiuni?De regula in acest gen de misiuni este implicata exclusiv Legiunea.Pentru acest gen de misiuni este pastrata Legiunea.Fara ele, adio La Legion Etrangere Francaise.Desfiintarea.

  • Ce chestie…

   Nu stiam.

   Deci, acuma comunismul nu mai e inamicul numarul 1. Comunismul e bun, e mai bun decat terorismul, si trebuie aparat de cei care au luptat/lupta impotriva comunismului.
   Imi si imaginez impartirea, precum cea de pe la noi de dupa ww2: aia care au luptat si aia care au luptat “dincolo”. Ori poate pozele sau numele celor cazuti, impartite intre doi pereti: cei care au luptat impotriva expansiunii comunismului, si aceia care au luptat ca sa il protejeze. Ori poate doar o impartire mai eficienta: cei care au luptat impotriva Frantei si cei care au luptat impotriva terorismului.

   Oricum, sigur il vor proteja mai bine pe boss si, cu ei prin preajma nu-l vor mai bate manifestantii cu casca in cap si nici nu au sa il lase in curul gol pe strada.

 • Franta? Comunisti? Fundamentalisti? Ce-avetzi bre? Eurabia lucreaza! Inamicu’ numaru’ 1 sunt americanii, francezii se pun capra in fatza oricui ca sa combata americansimu’. E din cauza orgoliului, stafiile lui Bradlei, Patton si Eisenhower vor bantui mereu pe Champ Elysees si le vor spune “voi, gaozarilor, v-atzi facut de cacat in 1939, si a trebuit sa venim noi, niste degeneratzi, ca sa va eliberam tzara asta de cacat, si sa nu uitatzi niciodata ca au fost de doua ori mai multzi colaboratorii francezi ai Gestapo-ului fatza de nr de mebrii ai Rezistentzei!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: