Dassault Aviation a trimis un avion de luptă omnirol tip Rafale în Finlanda, la baza aeriană Rovaniemi, pentru testarea  capabilităților în condiții meteo specifice zonei arctice.

Dassault Rafale

Dassault Rafale

Programată pentru cel mai rece moment al iernii din Laponia, testarea aparatului de zbor va dura aproximativ o săptămână. Testele măsoară performanța avionului multirol la temperaturi sub zero grade.

Evenimentul de testare al avionului în condițiile meteo nefavorabile include teste de rulaj ale motorului și teste de rulaj pe pistă. Pe lângă acestea ar putea fi incluse și câteva zboruri.

Comandamentul aerian de la Lapland găzduiește evenimentul de testare al Dassault Aviation la baza aeriană Rovaniemi. Cu toate acestea, operațiunile de zbor ale Forțelor Aeriene Finlandeze nu vor fi asociate cu testele.

Deși realizat de compania aerospațială franceză de apărare Dassault, testele nu fac parte din programul HX, conceput pentru a găsi înlocuirea flotei F/A-18 a Forțelor Aeriene Finlandeze.

P.S.: Să ne permitem o glumă… Dacă am fi cumpărat Rafale, ar fi decolat de 1 Decembrie în condițiile meteo în care F-16 n-a… 🙂

Cristian Oancea